Отидете към основна версия

24 562 85

В Израел за руските ракети: Очаква ни кошмар!

  • израел-
  • кошмар-
  • русия-
  • ракети-
  • с-300-
  • сирия

Израелците са притеснени

Снимка: БТА/ AP

Медиите в Израел бият тревога по повод обещаното от Москва разполагане на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на сирийска територия заради инцидента със сваления самолет Ил-20 миналата седмица. "Доставката на руски ЗРК С-300 за армията на Асад няма да даде на правителствените войски на Сирия гаранции за абсолютна защита от въздушни удари отвън, но ще постави под заплаха действията на израелските ВВС в региона. От този момент Израел ще трябва прецизно да обмисля всяка следваща атака", пише авторитетното издание Haaretz.

The Jerusalem Post цитира руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който нарече доставката адекватен отговор на ролята на Израел в унищожаването на руския самолет. Според израелските медии доставките на ЗРК С-300 ще позволят да бъде сериозно модернизирана противовъздушната отбрана на Сирия, което ще "създаде заплаха" за израелските самолети и летци при техните мисии, доколкото системата за ПРО с далечен радиус на действие може да проследява самолети и балистични ракети на разстояние до 300 км, предупреждава The Jerusalem Post.

Телевизиите също вещаят проблеми: 9-ти канал на Израел констатира, че "след две седмици ни очаква кошмар". В печатното издание "Йедиот Ахронот" също отбелязват, че новината за разполагането на С-300 в Сирия е лоша новина за Израел — отсега нататък армията ще трябва да полага "повече усилия, по-прецизно планиране и повече предпазливост" при употребата на сила в небето над Сирия и Ливан. След инцидента с руския Ил-20 израелската армия съобщи, че не планира да прекрати операциите на своите ВВС. Премиерът Бенямин Нетаняху пък се обади президента Владимир Путин веднага след инцидента и още веднъж, след новината за изпращането на С-300 в Сирия.

Плановете за разполагане на ЗРК С-300 в Сирия бяха огласени от министъра на отбраната Сергей Шойгу. При това той припомни, че през 2013 г. Москва се е отказала от подобно намерение по молба на Израел, но ситуацията коренно се е променила. "В срок от две седмици в Сирия ще бъдат разположени два полкови комплекта ЗРК С-300, които, в съгласуване със сирийската страна ще прикриват обекти по крайбрежието, както и ще контролират границите с Израел, Йордания, Ливан и Ирак", отбелязва "Комерсант".

В Сирия ще бъдат установени и комплекси за радиоелектронна борба. Както пише "Известия", първите установки вече са били доставени в авиобазата Хмеймим със самолети Ил-76. Тяхната задача ще бъде да заглушават системите за спътникова навигация, както и бордовите радиолокатори, системите за връзка и управлението на самолетите, които ще атакуват територията на Сирия и прилежащите райони на Средиземно море.

Междувременно САЩ реагираха отрицателно на новината за разполагането на ЗРК С-300 в Сирия. Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън заяви, че това ще означава "значителна ескалация" на напрежението от страна на Москва. Болтън заяви още, че това ще бъде "голяма грешка" и изрази надежда, че Москва ще преразгледа плановете си, пише Епицентър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини