Отидете към основна версия

1 417 8

Беглецът Асандж остава в посолството

  • джулиан асандж-
  • еквадор

Създателят на сайта Уикилийкс се крие в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г.

Снимки: БТА/АР

Създателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж остава в посолството на Еквадор в Лондон, където е намерил убежище от 2012 г., въпреки че се е отказал от този статут, заяви еквадорският външен министър Хосе Валенсия, цитиран от AFP.

"Остава в сила статутът на бежанец" за Асандж, заяви Валенсия в изказване, публикувано от в. "Универсо".

Джулиан Асандж "има двойно гражданство. Той не се е отказал от австралийското си гражданство. Еквадор му призна статут на бежанец, когато беше австралиец и конвенцията за правото на убежище не постановява, че получаването на друго гражданство слага край на този статут", заяви министърът.

Според подписано от него писмо от декември, с което АFP се запозна на 25 септември, Асандж се отказва от даваното му от Еквадор убежище.

В писмото с дата 4 декември 2017 г. Асандж се отказа от даденото му убежище в рамките на неуспешна стратегия на правителството да бъде назначен за еквадорски дипломат във Великобритания, а след това в Русия.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон преди шест години, първоначално за да избегне екстрадиране в Швеция, където му бяха повдигнати обвинения в изнасилване, но впоследствие на това дело не бе даден ход.

Сега Асандж се бои да напусне посолството, за да не бъде арестуван и екстрадиран в САЩ заради разпространяването чрез Уикилийкс на хиляди поверителни американски дипломатически документи.

Британското правосъдие потвърди действието на издадената му заповед за задържане на Асандж заради неспазване на условията му за пускане под гаранция по време на шведската съдебна процедура.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Беглецът Асандж: Искам гаранции от Лондон

    Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., е готов да се предаде на британскот ...
    27.10.2018
    1 844
    15
  • Асандж отказал убежище от Еквадор

    Джулиан Асандж е отказал предоставено му от Еквадор убежище, съобщи France 24. Това става от писмо, подписано от основателя на WikiLeaks. То е било ...
    26.09.2018
    1 580
    8
  • Русия щяла да спасява Асандж

    Руски дипломати са провеждали разговори с приближени до Джулиан Асандж през миналата година, съобщи РИА Новости. Руските представители са проучвали ...
    21.09.2018
    1 918
    10
  • Асандж искал да бяга в Русия

    Изтекла информация показва, че Джулиан Асандж е търсил руска виза през 2010 г., информира АP. Вътрешни документи от "Уикилийкс" разкриват ...
    17.09.2018
    1 795
    13