Last news in Fakti

6 Октомври, 2018 09:33 1 409 8

Беглецът Асандж остава в посолството

  • джулиан асандж-
  • еквадор

Създателят на сайта Уикилийкс се крие в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г.

Беглецът Асандж остава в посолството - 1
Снимки: БТА/АР

Създателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж остава в посолството на Еквадор в Лондон, където е намерил убежище от 2012 г., въпреки че се е отказал от този статут, заяви еквадорският външен министър Хосе Валенсия, цитиран от AFP.

"Остава в сила статутът на бежанец" за Асандж, заяви Валенсия в изказване, публикувано от в. "Универсо".

Джулиан Асандж "има двойно гражданство. Той не се е отказал от австралийското си гражданство. Еквадор му призна статут на бежанец, когато беше австралиец и конвенцията за правото на убежище не постановява, че получаването на друго гражданство слага край на този статут", заяви министърът.

Според подписано от него писмо от декември, с което АFP се запозна на 25 септември, Асандж се отказва от даваното му от Еквадор убежище.

В писмото с дата 4 декември 2017 г. Асандж се отказа от даденото му убежище в рамките на неуспешна стратегия на правителството да бъде назначен за еквадорски дипломат във Великобритания, а след това в Русия.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон преди шест години, първоначално за да избегне екстрадиране в Швеция, където му бяха повдигнати обвинения в изнасилване, но впоследствие на това дело не бе даден ход.

Беглецът Асандж остава в посолството

Сега Асандж се бои да напусне посолството, за да не бъде арестуван и екстрадиран в САЩ заради разпространяването чрез Уикилийкс на хиляди поверителни американски дипломатически документи.

Британското правосъдие потвърди действието на издадената му заповед за задържане на Асандж заради неспазване на условията му за пускане под гаранция по време на шведската съдебна процедура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 13 Отговор
    Всъщност тоя глупак изтърпя една сериозна присъда, затворен в посолството, вместо да се предаде на шведските власти, които са известни с либералния си режим и затворите-санаториуми.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 сноу

    9 1 Отговор
    Тъй ли ..и що не се скрие при дяд Сорос ?Та нали отворено ,открехнато ,измислено и т.н общество, веднага ще бъде закрито.
  • 3 Анти галфон

    10 2 Отговор
    Какъв глусен еврейски режим управлява западните септики.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Обикновен Бг

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Абе , да ти е светнало в мозъчето ,че ако излезе и на метър извън посолството американците ще го свитнат веднага.Те убиха официално , НА ОФИЦИАЛНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА СРЕЩА ГЛАВА НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА , ти мислиш на Асандж ще простят , дето ги направи за резил пред целият свят. Уго Чавес го уби американският посланник в резиденцията при ръкуването чрез обождане , И ТОВА ДАЖЕ ТВ ГО ЗАСНЕХА. ПРОЧЕТИ МАЛКО СВЕТОВНА ПОЛИТИКА , УМ ИМАШ ИЗПОЛВАЙ ГО.

    Коментиран от #8

  • 6 Шок и ужас

    2 1 Отговор
    До Обикновен Бг. Ти уби слона с плюнка. От къде се пръквате такива идиоти ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен Бг":

    Това във "Шок" ли го прочете или някоя баба го разказа в клуба на пенсионера?