Отидете към основна версия

1 846 7

Германците не вярват на политици

  • германия-
  • ангела меркел-
  • коалиция-
  • мигранти

Подкрепата за партиите в управляваща коалиция е рекордно ниска

Снимки: БТА/АР

Подкрепата за консерваторите на Ангела Меркел и техния коалиционен партньор Социалдемократическата партия е рекордно ниска, показа допитване на фона на усилията на германския канцлер да предотврати разпадане на правителството й, предаде Reuters.

Подкрепата както за консервативния блок на Меркел (Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз), така и за социалдемократите е намаляла с по 3 процентни пункта съответно на 26 и 15 процента, сочи анкета на института "ДойчландТренд" за телевизия ARD.

Това са най-слабите резултати, които партиите от коалицията са получавали някога в месечното допитване.

Сондажът прати социалдемократите на четвърта позиция, след проимигрантската партия "Зелени" (която печели 3 пункта и увеличава дела си на 17 на сто) и антиимигрантската "Алтернатива за Германия, която остава с 16 процента подкрепа.

Резултатите са в съзвучие с очакванията баварският партньор на ХДС - ХСС - да отчете в неделя най-лошото си представяне на национални избори от 60 години, неуспех, който може да задълбочи разногласията в коалицията.

Откакто встъпи в длъжност през март, правителство на два пъти бе на ръба да се разпадне заради спорове за имиграцията и скандала с обвиненията към бившия шеф на вътрешното разузнаване, че симпатизира на крайнодесните. Коалицията е въвлечена също в спорове как да бъдат извадени от употреба замърсяващите въздуха дизелови автомобили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ариведерчи, Меркел!

    Резултатът от гласуването в германската провинция Бавария означава, че избирателите отхвърлят "старата система" в Европа, каза италианският ...
    15.10.2018
    5 502
    17
Новини по държави: