Отидете към основна версия

16 161 17

"Кони 2012" или как един филм шокира света

  • джоузеф кони-
  • уганда-
  • кони 2012

Уганда … мнозина не знаят нищо за нея. Затворена в централната част на Африка, 25-милионната държава крие своята кървава тайна и от години преживява ужаса, наречен Джоузеф Кони. Той е военен лидер на бунтовническата групировка L.R.A. – армия от деца- убийци.

За 20 години Кони отвлича над 30 000 деца, за да ги превърне в безмилостни палачи на една единствена цел – собствената му власт. L.R.A. прави неуспешен опит за държавен преврат.

Един филм, (по-долу) превърнал се в интернет – сензация, извади на светло жестокостите и безчинствата, вършени от Кони. Историята разказва американският режисьор Джейсън Ръсел, чиято цел е проста – светът да научи за Кони и убиецът да бъде заловен през тази година.

„Оръжието” на тази мисия е едно - интернет и социалните мрежи. Защото те промениха не само общуването между хората, но и политиката.

Моментът явно е дошъл, защото филмът се превърна в гореща тема в световните медии, а Вашингтон заяви, че тръгва по следите на Кони. Той е в списъка на топ-издирваните престъпници от Международния трибунал в Хага.

Преди десет години Ръсел посещава Уганда и заснема деца, изтръгнали се от армията му. Един от тях е Джейкъб – обикновено момче с мечта да стане адвокат. Той е отвлечен от хората на Кони и вижда с очите си как убиват брат му. Днес той не иска, както тогава, да престане да живее, а се бори, разказвайки преживяното, Кони да бъде заловен.

30-минутното аматьорско видео, озаглавено „Кони 2012” има над 56 милиона преглеждания в YouTube. Според филма армията на Уганда не е достатъчно оборудвана, за да спипа Кони, който типично по злодейски се крие в горите.

„Това е правилно, но е закъсняло с 15 години”, коментира пред Си Ен Ен генерал от армията на Уганда. Във филма тя е представена като слабо звено, което има нужда от експертна подкрепа. В края на миналата година САЩ действително изпраща 1000 съветника за военните на Уганда.

Ръсел започва инициативата „Невидимите деца”, с която да привлече вниманието на света върху загърбената Уганда. На 20 април се планира световна акция, която да разлепи плакатите на кампанията, на които Кони стои редом до Хитлер и Осама Бин Ладен.

Критиците

Във филма, освен това, са дадени съвети как да се подкрепи инициативата, открито се призовават хората да даряват средства, да носят специални гривни и да популяризират филма. Това повдига редица въпроси, свързани с прозрачността на кампанията. Твърди се, че едва 30% от събраните пари отиват в помощ на Уганда.

Има съмнения в достоверността на фактите, посочени във филма или в преувеличаването им. Най-вече критиците твърдят, че призоваването към военен удар може да ескалира насилието още повече. Появи се и снимка на Ръсел и двама му помощници до членове на суданска крайна бунтовническа група, воювала с Кони.

Списание „Foreign Affairs” излезе с обширна статия миналата година за опитите на „Невидимите деца” да накара Вашингтон да се намеси в конфликта. Според текста организацията манипулира факти и преувеличава влиянието на L.R.A.

Всичко това създаде контрагрупата „Видимите деца”.


Кой е Джоузеф Кони?

Понастоящем L.R.A (Lord’s Resistance Army) оперира повече в Конго и Централната африканска република. По данни на ООН в последно време 3000 души са напуснали домовете си заради бунтовниците. От началото на година има 20 атаки и 17 отвлечени деца. За 26 години 1.7 милиона души са се преместили.

Инициативата „Кони 2012” е най-бързо растящата общност в социалните мрежи. Самият той е бил дете - войник и се счита за християнин. Целта му е да превземе властта и да наложи ред в държавата, отговарящ на 10-те Божии заповеди.

През 2008 година той бе близо до споразумение с правителството на Уганда, но се оттегли заради опасението, че ще бъде съден. Счита се за духовен лидер. Наказва отказът от подкрепа със смърт. Забулен е от мистерии и жестоки ритуали. Вярва в етническото прочистване.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини