Отидете към основна версия

1 083 6

ЕС с нови санкции. Мишена са химическите оръжия

  • ес-
  • санкции-
  • химически оръжия-
  • съветът на ес

Европа се бори с разпространението на химически оръжия

Снимка: Shutterstock

Съветът на ЕС съобщи, че е приел нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, се казва в негово изявление. Новите мерки са въведени месеци след нападението с бойно отровно вещество на британска земя срещу бившия руски агент Сергей Скрипал.

ЕС вече ще може да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света - независимо от тяхната националност и местоположение. Ограничителните мерки ще засягат онези, които отговарят пряко за разработването и използването на химическо оръжие, както и за предоставящите финансова, техническа или материална подкрепа.

Ограниченията се изразяват в забрана за пътуване до държави от ЕС и запор на имущество. На граждани и организации от ЕС е забранено да предоставят средства на посочените в списъка за санкции. Това решение е поредно усилие на ЕС за борба с разпространението и използването на химическо оръжие, което представлява сериозна заплаха за международната сигурност. То е в подкрепа на световната забрана на химическото оръжие на фона на увеличаващия се брой химически нападения по света, се посочва в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Еврозоната ще се разбунтува

    Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди за възможен бунт в Еврозоната, ако бюджета на Италия бъде одобрен, съобщи ТАСС. Ита ...
    16.10.2018
    4 642
    12