15 Октомври, 2018 15:05 1 069 6

ЕС с нови санкции. Мишена са химическите оръжия

  • ес-
  • санкции-
  • химически оръжия-
  • съветът на ес

Европа се бори с разпространението на химически оръжия

ЕС с нови санкции. Мишена са химическите оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

Съветът на ЕС съобщи, че е приел нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, се казва в негово изявление. Новите мерки са въведени месеци след нападението с бойно отровно вещество на британска земя срещу бившия руски агент Сергей Скрипал.

ЕС вече ще може да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света - независимо от тяхната националност и местоположение. Ограничителните мерки ще засягат онези, които отговарят пряко за разработването и използването на химическо оръжие, както и за предоставящите финансова, техническа или материална подкрепа.

Ограниченията се изразяват в забрана за пътуване до държави от ЕС и запор на имущество. На граждани и организации от ЕС е забранено да предоставят средства на посочените в списъка за санкции. Това решение е поредно усилие на ЕС за борба с разпространението и използването на химическо оръжие, което представлява сериозна заплаха за международната сигурност. То е в подкрепа на световната забрана на химическото оръжие на фона на увеличаващия се брой химически нападения по света, се посочва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    23 3 Отговор
    Еми да почват от себеси със санкциите ГМОто е вид хии.оръжие!Синтетичните торове богати на Метан водят до безплодие при мъжете!
  • 2 Румяна Костова

    11 3 Отговор
    И по добра западно европейска традиция,няма да е необходимо да се представят никакви доказателства.Достатъчно е знаменитото,,Хайли лайкли" и готово!
  • 3 ТОЧКАТА

    11 2 Отговор
    Аха..Значи затова било всичко---ДА ЕЛИМИНИРАТЕ ООН И СВЕТОВНОТО ПРАВО и като америчка да сте ,,оправдани,, за всяка агресия....
  • 4 Стойчо

    16 2 Отговор
    Америка единствена не се е присъединила към конвенцията за забрана на разработване и използване на химически оръжия! Нека започнат от там тогава ще им повярвам най-искрено на всички евродепутати.
  • 5 Пешо

    8 2 Отговор
    Значи, американците няма да могат да стъпват в страните - членки на ЕС? Или пък ще мерим с двойния аршин?
  • 6 225

    4 9 Отговор
    Никой няма по-голям арсенал с химикали от руснаците. Никои тайни служби не използват толкова много химикали за унищожаване на враговете си, това е стара доказана истина. Химикали в сачма (Г.Марков), химикали в чай (Литвиненко), Скрипал..... Използват ги и техните приятели - убийството на братът на севернокорейския диктатор Ким.... Даже и спецчастите им ги използваха (неуспешно, с много цивилни жертви) при неутрализиране на терористите в московски театър през 2002 година.....