Отидете към основна версия

3 932 21

Саудитска Арабия плаща 100 милиона долара на САЩ

  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • джамал хашоги

Рияд обеща плащането в подкрепа на усилията на Вашингтон в Североизточна Сирия

Снимки: БТА/АР

САЩ получиха плащане от 100 милиона долара от Саудитска Арабия, когато американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Рияд, за да обсъди изчезването на журналиста Джамал Хашоги, пише в. The Washington Post, като цитира служител на Държавния департамент.

Саудитска Арабия открито обеща плащането в подкрепа на усилията на САЩ в Североизточна Сирия през август, но не беше известно кога и дали Рияд ще даде парите.

Моментът на плащането, за което пръв съобщи в. The New York Times, повдига въпроси дали не става дума за евентуална отплата във време, когато Саудитска Арабия се опитва да се справи с неблагоприятните последици от твърденията, че нейни агенти са отговорни за изчезването на Хашоги.

Държавният департамент отрече каквато и да е връзка между плащането и разговорите на Помпео със саудитски служители по случая с журналиста, писал статии за The Washington Post.

"Ние винаги сме очаквали този принос да бъде финализиран през есента", каза специалният президентски пратеник за глобалната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" към Държавния департамент Брет Макгърк. "Този конкретен превод на финансови средства отдавна е в ход и няма нищо общо с други събития или с посещението на държавния секретар", заяви той.

Богатата на петрол Саудитска Арабия, която е съюзник на САЩ, отдавна разчита на финансовата си щедрост, за да убеждава партньори да подкрепят нейните външнополитически цели. Западни дипломати подозират, че кралството също така ще компенсира Турция за готовността й да започне съвместно разследване за изчезването на Хашоги.

Подобна отплата може да дойде под формата на значително облекчаване на дългове, стратегическа помощ или други споразумения в подкрепа на изпитващата затруднения турска икономика.

Изчезването на Хашоги навреди на репутацията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, чиито близки отношения с Джаред Къшнър - зет и висш съветник на американския президент Доналд Тръмп, го поставиха в центъра на близкоизточната политика на правителството на САЩ. Според турски служители Хашоги е бил убит на 2 октомври при посещение в саудитското консулство в Истанбул, отбелязва американското издание.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини