Отидете към основна версия

2 478 6

Смъртта на Хашоги разруши образа на принца

  • джамал хашоги-
  • себастиан ашър-
  • принц-
  • саудитска арабия-
  • турция

Западът гледа критично към Рияд

Снимка: БТА/ AP

Смъртта на Джамал Хашоги финално разруши образа на престолонаследника на Саудитска Арабия. Това заяви пред БНР редакторът на Би Би Си за Близкия изток Себастиан Ашър.

Джамал Хашоги се превърна в най-видимия символ на несъгласието с политиките на престолонаследника Принц Мохамед Бин Салман.Хашоги влиза в консулството на държавата, от която е избягал, за да не излезе повече. Смъртта му изглежда е това, което финално разруши образа на престолонаследника, каза Ашър.

„Детайлите около смъртта на господин Хашоги, макар и непотвърдени, са толкова страховити и ужасяващи, че това направи случая различен от други притеснения, които западните съюзници на Саудитска Арабия вече имаха спрямо принца престолонаследник Мохамед Бин Салман. Вече имаше поредица от негови ходове, които са много различни от начина, по който Саудитска Арабия действаше в миналото. За добро или лошо, на нея се гледаше като на стабилизационно влияние в Близкия изток. През последните 2-3 години, в които принца престолонаследник се превърна в движеща сила, това се промени значително“, посочи той.

Смъртта на един журналист се оказа това, което накара западния бизнес и политически елит да погледне критично на Саудитска Арабия. Непосредственият ефект - западни министри и бизнеси на практика провалиха ключовия за Мохамед Бин Салман форум за икономическо развитие. Според Ашър обаче, Западът и особено САЩ не са готови да жертват най-стабилното си партньорство в Близкия изток.

Самият Хашоги е описван като "човек с добри връзки". Приятел на Осама Бин Ладен, привърженик на "Мюсюлмански братя", приближен на властите в кралството - през годините тези описания се отнасят до журналиста. Според неговия приятел, колега-колумнист и писател Дейвид Игнейшъс, преломен момент за Хашоги е Арабската пролет. Той е бил разочарован от нейния епилог.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп подхвана Саудитска Арабия

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заговори за лъжи от страна на властите в Саудитска Арабия, съобщи „Вашингтон Поуст“. Тръмп призна, че с ...
    22.10.2018
    4 324
    11
  • Ердоган разрешава случая „Хашоги“ във вторник

    Как беше убит саудитският журналист и какво знае Турция за казуса ще стане ясно във вторник. Това разкри „Ройтерс“. Агенцията се позова ...
    21.10.2018
    5 178
    21
  • Потвърдиха: Хашоги е убит

    Саудитска Арабия потвърди, че журналистът Джамал Хашоги е починал в нейното консулство в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там, предад ...
    20.10.2018
    6 350
    44