20 Октомври, 2018 16:20 2 463 6

Смъртта на Хашоги разруши образа на принца

  • джамал хашоги-
  • себастиан ашър-
  • принц-
  • саудитска арабия-
  • турция

Западът гледа критично към Рияд

Смъртта на Хашоги разруши образа на принца - 1
Снимка: БТА/ AP

Смъртта на Джамал Хашоги финално разруши образа на престолонаследника на Саудитска Арабия. Това заяви пред БНР редакторът на Би Би Си за Близкия изток Себастиан Ашър.

Джамал Хашоги се превърна в най-видимия символ на несъгласието с политиките на престолонаследника Принц Мохамед Бин Салман.Хашоги влиза в консулството на държавата, от която е избягал, за да не излезе повече. Смъртта му изглежда е това, което финално разруши образа на престолонаследника, каза Ашър.

„Детайлите около смъртта на господин Хашоги, макар и непотвърдени, са толкова страховити и ужасяващи, че това направи случая различен от други притеснения, които западните съюзници на Саудитска Арабия вече имаха спрямо принца престолонаследник Мохамед Бин Салман. Вече имаше поредица от негови ходове, които са много различни от начина, по който Саудитска Арабия действаше в миналото. За добро или лошо, на нея се гледаше като на стабилизационно влияние в Близкия изток. През последните 2-3 години, в които принца престолонаследник се превърна в движеща сила, това се промени значително“, посочи той.

Смъртта на един журналист се оказа това, което накара западния бизнес и политически елит да погледне критично на Саудитска Арабия. Непосредственият ефект - западни министри и бизнеси на практика провалиха ключовия за Мохамед Бин Салман форум за икономическо развитие. Според Ашър обаче, Западът и особено САЩ не са готови да жертват най-стабилното си партньорство в Близкия изток.

Самият Хашоги е описван като "човек с добри връзки". Приятел на Осама Бин Ладен, привърженик на "Мюсюлмански братя", приближен на властите в кралството - през годините тези описания се отнасят до журналиста. Според неговия приятел, колега-колумнист и писател Дейвид Игнейшъс, преломен момент за Хашоги е Арабската пролет. Той е бил разочарован от нейния епилог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАРЦАЛЕВ

    15 0 Отговор
    Разруши образа му??!!??!!
    Не, уважаеми, РАЗКРИ образа му!

    Коментиран от #6

  • 2 Хахаха

    12 0 Отговор
    Нищо не е имало за разрушаване или разкриване. Тая война в Йемен отдавна го показа какъв е, но я мерят с един друг аршин.
  • 3 БХК

    13 0 Отговор
    За принца и неговите хора дали ще има “Магнитски” или санкции.Ако САЩ и ЕС претендират за това че са принципни нека го покажат
  • 4 Голям прос

    3 0 Отговор
    И този Хашоги е бил един образ. Приятел на бин Ладен. Всички са от един дол дренки, но не могат да разделят нещо и се трепят.
  • 5 Nikinek

    5 0 Отговор
    Глупаци! Журналята нахлул в консулството с бензинова резачка и нападнал служителите!!!
  • 6 за пореден път

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПАРЦАЛЕВ":

    Не е толкова лесно, колкото си представяш. РАЗСЛЕДВАНЕТО ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА. Доверието е изключително важно, особено в политиката, пък и навсякъде. След събитията в Турция, при които много хора изчезнаха безследно, други пък са по турските зандани с недоказана вина, доверието в управляващите там рухна, както в страната, така и на международната сцена. Така че поживем, увидим!