Отидете към основна версия

3 445 36

Бойко Борисов е на посещение в Абу Даби

  • бойко борисов-
  • визита-
  • оае-
  • посещение-
  • абу даби-
  • премиер

Това е първата визита на български премиер в Абу Даби

Българският министър-председател Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум.

По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

В делегацията са и министърът на външните работи Екатерина Захариева, и финансовият министър на Владислав Горанов. Това е първата визита на български премиер в Абу Даби.

Късно снощи той кацна на летището в Абу Даби. Премиерът беше посрещнат от правителствена делегация на Обединените арабски емирства. Борисов беше посрещнат от министър Очар Бин Султан Ал Олама, който отговаря за изкуствения интелект. Посещението на премиера е първа визита на такова равнище в историята на двустранните отношения с федералната монархия.

Засилване на сътрудничеството между България и Обединените Арабски Емирства в стратегически за двете държави сектори е фокусът на премиерската визита. С престолонаследника Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, авторитетен лидер в арабския регион, ще се говори за икономика, инвестиции, иновациите и технологиите, отбраната, сигурността, борбата с тероризма. Емирствата демонстрират инвестиционния си интерес към страните от Балканите, като от април тази година действа и българското посолство в Абу Даби, което е знак, че връзките се задълбочават. България търси инвеститори, като селското стопанство, туризмът, строителството, високотехнологичните производства, са секторите с добра перспектива за развитие на отношенията ни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини