Отидете към основна версия

3 673 33

Белград: Няма да признаем Косово в замяна на европейски морков

  • сърбия-
  • косово-
  • ес-
  • ивица дачич-
  • петер байер

Сърбия няма намерение да признае едностранно обявената независимост на Косово

Снимки: БТА/АР

Сърбия няма намерение да признае едностранно обявената независимост на Косово в замяна за членство в Европейския съюз, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от ТАСС.

"Сърбия няма да плюе на своята конституция и на лицето си, като признае псевдодържавата Косово заради някакъв европейски морков", заяви Дачич за в. "Вечерне новости".

Коментирайки неотдавнашните изявления на германския депутат Петер Байер за необходимостта да се признае Косово, Дачич отбеляза, че те трябва да се приемат насериозно, защото Байер е представител на партията на Меркел, но зададе въпроса "за какво тогава е диалогът в Брюксел, ако резултатът е известен предварително".

В сряда Байер, който бе на посещение в Белград, заяви, че признаването на независимостта на Косово "де юре" е необходимо условие за членство на Сърбия в ЕС.

По думите на германския депутат от самото начало на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който се води с посредничеството на ЕС, е било ясно, че не може да има нормализация без признаване "де факто" на суверенитета на Косово, а сега Сърбия трябва да признае Косово "де юре".

Бившата сръбска област Косово обяви независимост през 2008 г., която Белград не признава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: