Отидете към основна версия

2 542 16

"Хъбъл" отново работи на пълни обороти

  • телескоп-
  • хъбъл-
  • наса-
  • космос

Космическият телескоп на НАСА влезе в експлоатация след повреда

Орбиталният телескоп "Хъбъл" отново влезе в експлоатация след 3-седмично преустановяване на работата си, свързано с повреда в жироскопа, съобщи НАСА.

"Възобновяването на научните изследвания стана възможно след пускането на резервния жироскоп, който замени дефектиралото преди три седмици устройство", съобщиха от американското космическо ведомство. НАСА уточни, че жироскопът служи на орбиталната обсерватория за измерването на скоростта на въртенето му. Той е от ключово значение за позиционирането на "Хъбъл" и фиксирането му за изследване на нова цел.

Американските учени припомниха, че след повредата от 5 октомври на един от жироскопите, е било активирано резервното устройство още на следващия ден. Но то е давало неверни данни за броя на оборотите на космическия апарат. Едва миналия четвъртък след редица тестове и настройки, наземният екип е успял да приключи с калибровката на жироскопа.

"Хъбъл" се върна в строя и започна да работи в обичайния си научен режим с три действащи жироскопа на борда", се казва в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини