Отидете към основна версия

2 417 42

Руският патриарх вижда заговор срещу православието

  • църква-
  • русия-
  • заговор-
  • украйна-
  • кирил-
  • православие-
  • патриарх

Москва вижда световен заговор

Снимка: БТА/ AP

Патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил съобщи за съществуването на "световен заговор" срещу православието, защото църквата е "остров на свободата", защото там те се борят с "доминирането на чужди мисли". Тази конспирация се осъществява днес в Украйна, където Константинополската патриаршия създава църковна юрисдикция, независима от Москва, пише руският ежедневник "Независимая газета".

Предстоятелят на Руската православна църква нарече действията на Константинопол в Украйна резултат от "глобална конспирация", говорейки на 30 октомври при откриването на фестивала "Вяра и слово" в Московската катедрала Христос Спасител. "Залозите са много високи и нареждането за унищожаване на единството на нашата църква е нареждане, което има глобално измерение. Това не е само борба за юрисдикция, тя е борба за унищожаването на единствената силна православна сила в света. Когато говорим за 150 милиона, това е вярно ", каза патриархът. "Без съмнение, някой трябваше да удари този остров на свободата. Защо наричам Православието остров на свободата? Защото ние сме свободни от глобалното заблуждаване и доминирането на мислите на другите над нас ". Това, което се случва днес в Украйна, според патриарха, има не само политическо, но и "мистично" измерение, "предаде Фокус.

В отговор на въпросите на участниците във фестивала ръководителят на руската православна църква разказа какво унижение е трябвало да понесе на 31 август тази година - да преговаря с патриарх Вартоломей в Истанбул, но за да преодолее кризата, той е "готов да отиде където и да е пеша". "Много се притеснявам за всичко. Аз го познавам от 1977 г. насам, заедно с него пишехме текстове ", каза той за Вартоломей.

Преди церемонията по откриването на ръководителят на Руската православна църква бе представена изложба, посветена на Киевско-Печорската лавра , която Украйна заплашват да вземат от Московската патриаршия. Викарият на манастира митрополит Павел казал на репортерите: "Вълкът не е толкова страшен. Всички сили на ада са срещу нас, но ние сме с Бога и ние нямаме от какво да се боим. " - Не мога да кажа, че в нашите братя има някакво колебание - увери той. "Това са наистина воини, които са издържали всички напъни в продължение на 25 години." Според управителя "братята ще останат верни на украинската православна църква, която е едновременно е част от Руската православна църква".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания