31 Октомври, 2018 19:00 9 008 63

Путин размаха пръст на Константинополската патриаршия

  • украйна-
  • русия-
  • църква-
  • константинополска  патриаршия-
  • киевска патриаршия

Стопанинът на Кремъл предупреди, че признаването на независима украинска църква ще има тежки последици

Путин размаха пръст на Константинополската патриаршия - 1
Снимки: БТА/АР

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ще има "много тежки последици" от разделението между православните църкви след решението на патриаршията в Константинопол да признае независимата украинска православна църква, съобщи ТАСС.

"Искам да подчертая едно: политиканстването в толкова чувствителна сфера винаги е имало много тежки последици. И преди всичко за тези, които вършат това", заяви Путин на форум на руската диаспора в Москва.

За пръв път стопанинът на Кремъл говори за кризата, преживявана напоследък от Московската патриаршия, която прекъсна връзките си с Константинополската след признаването на украинска църква.

Путин осъди "опитите за разкъсване на връзките" между Руската православна църква и вярващите руснаци, живеещи в чужбина.

"Наш общ дълг, преди всичко пред хората, е да запазим духовното и историческото единство" на православните, подчерта руският президент.

Путин размаха пръст на Константинополската патриаршия

В средата на октомври Константинополската патриаршия реши да признае независимостта на православната църква в Украйна, която от 332 години бе подчинена на Московската патриаршия. Така постави и въпроса за бъдещето на милиони вярващи в Украйна, където руската църква се радва на съществено влияние.

Руският патриарх Кирил отказа да признае това решение и осъди Константинополската патриаршия като "поддържаща схизмата (разкола)".

Путин размаха пръст на Константинополската патриаршия

Разгневена, Руската православна църква, която претендира, че в лоното й има най-много вярващи в православния свят, обяви, че скъсва всички връзки с Константинопол, най-старата патриаршия.
Църквата на Московската патриаршия има в Украйна най-много енории, но Киевската патриаршия има най-много вярващи, според допитвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рубладжийче

    49 81 Отговор
    Джуджето-Антихрист да си го заври тоя пръст отзад и да го даде на путиноидите да го оближат. Руското православие е толкова извратено, че няма нищо общо с християнството.

    Коментиран от #16

  • 2 Batushka

    61 10 Отговор
    Е ,Константинополската не е най старата преди нея са Ерусалимската,Александрийската и Антиохийската....
  • 3 Баба Ванга

    36 71 Отговор
    Свето ке стане по добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.

    Коментиран от #53

  • 4 onq s konq

    40 54 Отговор
    За всичко което не е в интерес на Русия и я ИЗБУТВА В ЪГЪЛА Путин "предупраждава",че ще има "тежки последици".А РУБЛАТА ПАДА ЛИ ПАДА...

    Коментиран от #10, #13, #21

  • 5 Питам се

    43 44 Отговор
    дали този ситен чекиджи си дава сметка, че от известно време общува с останалия свят предимно чрез закани, заплахи и дръвенье. В сексологията има доста обяснения за малките органи и големите приказки. С тази голяма уста наистина успя да отврати повече българи, отколкото милиардите на Сорос
  • 6 среднощен

    34 41 Отговор
    Има ли суверенна държава Украйна!? Има! Призната ли е от Русия- да! Когато признаваш суверенитета на една държава, трябва да признаеш и самостойността на църквата ѝ..!? Ако ли не - лицемериш..!! Къде е Христос в цялото това нещо, което се случва между Московския и Вселенския патриарси..!? Дали не става дума повече за власт и пари..!?

    Коментиран от #17, #30

  • 7 Путин е дребно злобно говедо

    30 43 Отговор
    Мнението на недорасляка от кремъл е абсолютно без значение по който и какъвто и да е въпрос. Да си гледа кочината на прималелите алкохолици и да не се обажда. Бъдещето на горда и свободна Украйна е бляскаво и отчайващо за севените им азиатски съседи. Както ГДР-то и Северна Корея точеха завистливи лиги по Запада и Юга, така и диваците от кочината ще мечтаят за стандарта на Украйна. Ще ми е кеф да му видя насраната физиономия на уродливото джудже, когато Беларус му тегли шута.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТОЧКАТА

    42 10 Отговор
    България оцеля 500 г0дини по чуждо владичество и благодарение на ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.....Само за 30 години я затриха благодарение успешната атаката срещу него....Христос изгони търговците от храма,после те се върнаха и завладяха светът...Последиците са видни.

    Коментиран от #15

  • 10 Стар ГЕРМАНЕЦ

    26 15 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Чифутите като тебе само от концлагери се плашите. Питам се как си се добрал пак до компа на директора на лудницата в карлуково?? Ама крайно време е да ви стегнат там юздите санитарите с белите престилки, ти не трябва да пипаш компютъра и да гласуваш защото това че не си добре се вижда и без да ти го казват докторите, но лошото е че ставаш все по зле:):)Гледай си еврейската религия и не се бъркай в нашите християнски дела.

    Коментиран от #12, #18

  • 11 Деде

    25 27 Отговор
    КГБ-то и Константинопол ли иска да управлява? Тоя пръст може на Радевци, Курнелии и други предатели позитанци да размахва!
  • 12 Диди

    21 12 Отговор

    До коментар #10 от "Стар ГЕРМАНЕЦ":

    Крайно време беше някой да му го каже в очите!! Браво!! Според мене конника без глава е резняк по-скоро:):)

    Коментиран от #23, #45

  • 13 0283и3ъ61

    12 10 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Че тия руси нема паднат колкото паднахме ние!!!
  • 14 Русонефил

    18 18 Отговор
    Несъмнено ще има и те ще са за Русия. РПЦ губи половината от вярващите си и вече не може да предавява тия неспирни претенции за ръководител на православието. Сами са се виновни. Дребосъкът да не се пени сега. Колкото и интриги да плете и новичоци да праща и готвачи и прочие сволоч, Истанбул не е Крим. Там зелените вежливи човечета не смеят да припарят.
  • 15 Русонефил

    18 14 Отговор

    До коментар #9 от "ТОЧКАТА":

    Правилно! Само че защо забравяш 45-те години преди това. Ченгетата- владици, които превърнаха храма в бърдак са оттогава. Ама се правиш, че не забелязваш нали московска подлого!

    Коментиран от #24

  • 16 Фокси

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Рубладжийче":

    Вижда се колко Божиия любов се таи в сърцето ти.
  • 17 среднощен

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    От друга страна - за да бъде докрай искрен в безкористността на решението си, Вселенският патриарх трябва да даде пълна афтономия на Александрийската, Йерусалимската и Антиохийската църкви..!?

    Коментиран от #20, #25

  • 18 Русонефил

    18 18 Отговор

    До коментар #10 от "Стар ГЕРМАНЕЦ":

    За руските тролове безродници като тебе винаги важи поговорката: "крадецът вика дръжте крадеца". А истината е, че въпреки пищовите тумбакът на Путя е гол. Разбира се не лично неговия (офшорки дал господ) , но на поданициту му. Да беше само слабата рубла с мед да го намажеш. Няма друга страна в света, която да плува в нефт и цените на бензина да се повишават непрекъснато, а всички добиващи компании да работят на загуба. Та кой е от Карлуково и живее в паралелен свят?
  • 19 Богаташа

    15 13 Отговор
    Мдаа,а навремето през средновековието когато Цариградската патриаршия даде Украинската църква на руснаците бяха много ,,добри,, а сега ,,лоши,,....Типична русофрения
  • 20 ХаХа

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "среднощен":

    Като оставим на страна правописните грешки, патриархът няма какво да дава, което е дадено още в древността!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 среднощен

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "ХаХа":

    Затова ли висшият клир /т.е. епископите/ на споменатите древни патриаршии са основно гърци..!?

    Коментиран от #27, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТОЧКАТА

    14 11 Отговор

    До коментар #15 от "Русонефил":

    45 години нямаше ПОПОВЕ!!!!НО ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНСТВО ИМАШЕ!!!!!Има огромна разлика между двете......НИКОГА!!!!през комунизма НЕ сме отрекли официално принадлежността си към ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.....Само за 30 години станахме полукатолици!!!!!То КАЛЕНДАР!!!, то ПРАЗНИЦИ...ей го тъпият хелоуин!!!!

    Коментиран от #26, #29, #39

  • 25 среднощен

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "среднощен":

    ...трябва да даде пълна автономия...
  • 26 Русонефил

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "ТОЧКАТА":

    Ти си живял и продължаваш да живееш в някаква паралелна реалност. Попове си имаше, не е в това проблема. На великден трябваше да се гоним с комсомолските активисти, които патрулираха пред черквите и не даваха да влизаме. На ученическите екскурзии по манастири партийните секретари дебнеха някой да не запали свещ. Коледа и Великден бяха работни дни. Да изброявам ли още. Чудя се само на какво разчиташ като дращиш тия глупости. Ти си като павияните. На където и да се въртиш от далеч лъщи червения ти задник.
  • 27 ХаХа

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "среднощен":

    Е и какво като са гърци. Не са автокефални ли? Ти май бъркаш понятията църква и нация.

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "ТОЧКАТА":

    Ти май бъркаш православието с ПУТИНОСЛАВИЕ То, русофрениче. И престанете да надувате балона на руската пропаганда с тоя Хелоуин. Никой не го празнува освен в истеричните русофренични коментари.
  • 30 Пешо

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Само соросоидите ли не сте наясно, че църквата и държавата са два отделни и независими един от друг субекта. Простотия и неграмотност та дрънкат.

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Русонефил

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Пешо":

    Ти бъркаш желаното с действителното или теорията с практиката. В Русия не само, че църквата не е отделена от държавата. Тя е слуга на държавата. И понеже руснаците не правят разлика между държава като институция и като личности, то РПЦ е слуга на Путин.
  • 32 Каква му е работата

    6 2 Отговор
    На Путин да се бърка във църковните дела? Нали Русия е секуларизирана УЖ?
  • 33 среднощен

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "ХаХа":

    Не ги бъркам. Прави впечатление..!? За да не става повод за "изкушение", примерно, в Йерусалимската църква би могло патриархът да бъде избиран из между различните Православни Църкви..!! При такъв избор, обаче, биха доминирали с големия си брой руските епископи..! Затова и Вселенския говори за Втори Рим, но не дава да се изговори и дума за Трети Рим, ако ме разбирате какво искам да ви кажа..!? Най-голямото изпитание за единството на Православието е етнофилитизмът! Допускайки националната самостоятелност, Бог ни дарява по-голяма свобода! Ние човеците обръщаме тази свобода в "препъни камък", като отново по-силните се стремят да владеят над по-слабите..!? Ако не се запази единството на Православието, обаче, няма победител - всички са губещи..!! Защото Христос не може да бъде разделен!! Това трябва да разберат и Московския и Вселенския патриарси!! Когато имаш християнска любов към някого, ти му даряваш свободата!!! Има как да стане..! Лека нощ.
  • 34 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пешо":

    Отговорът е в постването ми с N: 33
  • 35 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Русонефил":

    Отговорът е в постването ми с N: 33
  • 36 Путкин

    4 1 Отговор
    Ама мноо противно човече е тоя комплексар!
  • 37 Борис

    3 0 Отговор
    В статията пише най - старата патриаршия, а не църква, чети внимателно и с разбиране. Константинопол е най - старата патриаршия, а останалите са след нея, тъй като той е бил столицата на империята и пръв е получил патриалшеско достойнство. Колкото до църковните общности, то константинополската наистина не е най - старата.
  • 38 Поп Николай

    7 2 Отговор
    В руската православна църква няма вярващи ,има идолопоклонници на вождовете. Христос първо го замениха с батюшката-цар , после с Чичко Ленин , после с Др. Сталин и така поред до последния Ген Сек , а сега и Путя. Евразйски вярващи.
  • 39 Макс Мозли

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "ТОЧКАТА":

    Ти не си точка ,ти си запетайка . Ти си от ония отрядници които на Великден кибичеха пред църквите и наблюдаваха кой влиза и кой не и после докладваха и привикваха миряните на обяснение. Тези уроди ще ми се пишат православни христяни , Кумалист -обирач на мандри и християнин - това виц ли е. Ще горите в АДА ченгенца.

    Коментиран от #60

  • 40 Полк Калитин

    6 2 Отговор
    Висшето ченге ,се намеси в църковните дела . Нали държавата уж е отделена от църквата . Да ама не. Руската църква е поделение на ФСБ
  • 41 Червен плащ

    2 1 Отговор
    То иначе ,,Фенериотите " са ни първи ,,приятели"
  • 42 Православен българин

    5 3 Отговор
    Малко познавате историята нали? Понеже като ви кажат вселенски патриарх и си представяте някой загрижен за православието благ старец. Имате ли представа колко страдания са изтърпели през робството българските християни благодарение на тази партриаршия, обслужваща гръцките основно интереси. Турците са ни владеели териториално и икономически, а гърците религиозно, благодарение на тази вселенска патриаршия. Що пък вселенска. Кой си е присвоил правата на вселената е отделен въпрос. До средата на 19 век, когато Високата порта позволява по-разкрепостени религиозни права на българите, в църквите всичко е била на гръцки. След това богослуженията започват да се провеждат на български. И библията е била на гръцки дори. Добре е да познавате все пак историята, за да разберете гнева на Путин. Вселенският патриарх продължава да си мисли, че чиновнически ще нарежда нещата според неговите виждания. Преди няколко години искаше в България да се заличи някакъв паметник, което пък изобщо не е негова работа. Някак си омешва религията с политиката този "вселенски партиарх". А Путин е гневен понеже православието коренно се различава от либерализма на някакви ценности на западните католици или евангелисти. Точно православието се опитват да разбият и да вкарат разкол в източноевропейските народи. А православието се противопоставя категорично на ислямизацията на Европа, ако сте забелязали. Щото други ги канят на гости. А определянето на украинската църква като самостоятелна я откъс

    Коментиран от #43, #52, #55

  • 43 Православен българин

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Православен българин":

    откъсва от руската, което също обслужва нечии интереси. Добре е да се познава историята и нейните перспективи в развитие преди да коментирате Путин. Той явно по-добре от вас знае какво иска.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Георги

    4 5 Отговор
    Тъпата Цариградска Патриаршия не е политически фактор от 1453г насам единствената причина Османците да не я унищожат е чисто и просто Султана по лесно да упражнява властта си върху православните християни чрез патриарси пионки.Браво на Путин и Руския Патриарх че им напомниха къде им е мястото.

    Коментиран от #48

  • 47 KGB

    5 2 Отговор
    Разбира се, Православната патриаршия в Константинопол е враг на ислямските турци и те са приятели на ... "православния" Путин.
  • 48 Доктор Ох Боли

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Георги":

    ....Тъпата Цариградска Патриаршия...... как звучи само а?.... Кви са теа там а?... ха хаха..... е..... кво да кажа?.....
  • 49 Димитър Кънев

    5 4 Отговор
    Някога Киев е бил РУСИЯ.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Доктор Ох Боли

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "CUKOVSKI":

    ...... Москвичо със светена вода не върви ..... ха ха хах......
  • 52 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Православен българин":

    Не си българин а русофил, не си православен а ПУТИНОСЛАВЕН.

    Коментиран от #56

  • 53 ВЛАДИКУР ПИЗДИН

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Баба Ванга":

    Истина е! Кога се гътна до Мумиян Илича ще настане мир по целиот свет!

    Коментиран от #57

  • 54 Пешо

    1 3 Отговор
    Не пръст а да му набие канчето.
  • 55 Гурбетчия

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Православен българин":

    БРАВО младежо нямам какво да добавя. Напълно изчерпателен и верен коментар. БЛАГОДАРЯ
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 впечатлен

    2 0 Отговор
    В качеството си на какъв Путин размахва пръст? Доколкото ми е известно, той е политик, светска личност. Църквата е нещо отделно от държавата. Някои неща са необясними. Църквата не е на подчинение на Путин, той не е духовно лице, няма сан, не е ръкоположен. Просто няма логика Путин да размахва пръст на Константинополската патриаршия, нито на Католическата църква, нито на Православната. Напоследък основното задължение на вечния Путин е да размахва пръст насам-натам!
  • 60 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Макс Мозли":

    Винаги съм влизал в църква.....И съм отдавал почит на ВЯРАТА..и са ме гледали накриво.АЗ съм ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН,НО не съм ВЯРВАЩ /не спазвам СТРОГО изискванията на канона../..За мен светът е с богати нюанси ,а не червено/син,както за теб....
  • 61 sass

    1 0 Отговор
    Ех, ама хем ядосани, хем нищо не могат да направят по въпроса.
  • 62 Пловдивчанин

    2 0 Отговор
    Ей гад гадна е тва комплексирано, гнусно злобарче, навсякаде се навира ама в скоро време ще му го наврът Целия, от народа който не зачита!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания