Отидете към основна версия

2 302 16

Меркел: Ситуацията в Украйна остава изострена

  • ангела меркел-
  • изострена-
  • украйна-
  • германия-
  • русия

Тревожно изявление на германския канцлер

Снимка: БТА/ AP

Ситуацията в Украйна остава доста изострена - въпреки успехите в демократизирането на страната и борбата с корупцията. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки, предаде ТАСС.

"От една страна има успехи по пътя към демократизирането на Украйна и борбата с корупцията, от друга страна, за съжаление, има нежелателни моменти в изпълнението на Минските споразумения", каза тя. "Към това се прибавят и ограниченията в Азовско море", заяви Меркел. "По този начин продължаваме да сме изправени пред ситуация, която Германия и Полша смятат за доста изострена", добави тя.

Канцлерът заяви, че Берлин и Варшава "работят в една посока", що се отнася до Украйна. "Имаме сходно мнение за събитията в Украйна", каза Моравецки. Той заяви, че е "важно да бъде запазена стабилността" там. Меркел каза, че германското правителство ще направи всичко възможно да бъде сключено споразумение по условията на излизането на Великобритания от ЕС, за което вече няма много време.

"Обсъдихме европейските въпроси, тук сме изправени пред сериозни предизвикателства", каза тя. "В следващите дни, а те не останаха много за нас, възнамеряваме да намерим начин да създадем условия за излизането на Великобритания от ЕС по един организиран начин", каза тя. "Това значи, че се нуждаем от споразумение за Брекзит", добави Меркел. Германският канцлер заяви, че трябва да бъдат съгласувани "бъдещите политически отношения" между ЕС и Великобритания. "Германия и Полша биха искали това да са добри, приятелски отношения", каза Меркел.

"Колкото по-бързо успеем да сключим споразумение за Брекзит, толкова по-добре. Но ще се стараем до последния момент да бъде сключено такова споразумение", каза канцлерът. Моравецки заяви, че е в интерес на Полша и Германия "с Великобритания да бъдат запазени силни икономически и политически връзки". "Трябва да разработим формула за добро сътрудничество след излизането на тази страна от ЕС", посочи той. Полският премиер заяви, че Берлин и Варшава изтъкват значението и на сътрудничеството със САЩ както в рамките на НАТО, така и в другите международни организации. "За нас е важно трансатлантическата общност да гарантира стабилност, мир и спокойствие на нашите граници", добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Търси се заместник на Меркел

    В Берлин се провежда среща на Християндемократическия съюз. Ръководството на партията ще обсъжда кой ще бъде наследникът на канцлера Ангела Меркел, ко ...
    04.11.2018
    1 517
    10