Отидете към основна версия

3 429 24

Орбан със златни визи за руски олигарси

  • унгария-
  • визи-
  • кремъл

Скандал около програмата на унгарското правителство

Снимка: БТА/AP

Унгарското правителство предоставя на лица , свързани с режима на руския президент Владимир Путин, право за пребиваване в Унгария и свободно пътуване в ЕС в рамките на програмата за т.нар. златни визи, съобщи Direkt 36.

Според изданието програмата отваря спорен коридор за пребиваване в страната на заможни инвеститори. Правителството отказва да разкрие имената на привилегированите чужденци.

Според последно разследване с такива привилегии се ползват руски граждани, включително политици и шефове на държавни компании. Сред тях са членове на семейството на шефа на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Неришкин и лица от управлението на „Росатом“ и „Газпром“.

С такива визи са се ползвали и руски бизнесмени, участвали в организирана престъпна група. Такава виза е получил и депутатът от руската Дума Владимир Блотоский. Той обаче се е отказал от визата.

В списъка са още бившият депутат Илиаз Мудлимов и приближеният до Кремъл бизнесмен Дмитрий Павлов.

Според експерти, освен правото на пребиваване в Унгария, тези лица получават и право за свободно пътуване в Европа.

Програмата предвижда специални визи за хората, инвестирали между 250 – 300 хил. евро в унгарски държавни книжа. Дава се възможност инвеститорите да си получат парите обратно, но на по-късен етап.

Чужденците могат да инвестират и чрез посреднически компании. Установени са връзки между бенефициенти на програмата и унгарския политически елит. Властите все още не са коментирали случая.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В Унгария поскъпването продължава

    Анализатори от Института за икономически анализи GKI очакват поскъпването на недвижимите имоти в Унгария да продължи и през 2019 г. Най-силен ръст ще ...
    02.11.2018
    3 562
    6
  • Унгария скочи на Украйна

    Външният министър на Унгария Петер Сиярто отправи остри критики към Украйна, съобщи РИА Новости. Според него украинските власти действат в полза на ...
    12.10.2018
    6 506
    11
  • Унгария се съобразява с Анкара, Берлин и Москва

    Сигурността на Унгария и стабилността на Турция са директно свързани. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран Daily News Hungary. Орбан ...
    09.10.2018
    2 301
    51
Новини по държави: