Отидете към основна версия

5 098 18

Франция върна реликви на семейство Романови на Русия

  • романови-
  • франция-
  • русия-
  • реликви

Те са били нелегално присвоени от религиозна група в Ница

Снимка: Shutterstock

Франция върна на Русия реликви на руското царско семейство Романови, нелегално присвоени от религиозна група в Ница. Сред тях е и опръсканата с кръв риза на риза на цар Александър II, която той е носил в последните часове преди убийството му на 13 март 1881 г.

Церемонията по връщането се състоя в Париж. Те бяха приети от руския посланик във Франция Алексей Мешков.

„Дълго се опитвахме да си върнем тези ценности. Сега те са отново у дома с помощта на френските власти”, каза Мешков. Епископ Нестор от епархията на Корсун на Руската православна църква каза, че това събитие е донесло много радост на енориашите. "Време е да съберем камъните заедно. Тези реликви са част от нашата история и е важно да ги запазим ", заяви той, цитирайки Еклесиаст 3:5.

Опръсканата с кръв риза на цар Александър II е отнесена във Франция след неговата смърт от съпругата му принцеса Екатерина Долгорукова. Тя се установява в Ница и внимателно пази личните вещи на царя. След нейната смърт императорските реликви са предадени на ортодоксалната катедрала „Свети Николай” в Ница. Русия води в продължение на десетилетия съдебна битка с църквата в Ница, за да си възвърне реликвите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини