Отидете към основна версия

2 248 8

Мащабни протести във Франция заради цените на горивата

  • франция-
  • протести-
  • горива-
  • пътища-
  • париж

Протести срещу покачването на цените на горивата

Снимка: БТА/ AP

Във Франция денят започна с транспортен хаос заради националния протест срещу по-високите цени на горивата. На много места са блокирани пътища от така нареченото движение на жълтите жилетки.

Протестът, както се очакваше, е значителен, цяла Франция днес е в ръцете на "жълтите жилетки", както се нарекоха протестиращите. Според официалните данни вече са в ход над 1000 акции, барикади, операции "охлюв" по главните пътни артерии, кръстовища, бензиностанции и търговски обекти.

В Париж първите задръствания се почувстваха още сутринта и постепенно парализираха околовръстния път, движението сега е затруднено предимно на север от столицата. Около 50 хиляди са демонстрантите из страната - това са предимно превозвачи, земеделци, но и водачи на линейки, които още снощи протестираха в Париж. Полицията получи допълнително подкрепление, за да владее ситуацията, съобщи БНТ.

Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязан от трагичен инцидент, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер. Участничка в един от протестите беше блъсната от кола и почина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: