Отидете към основна версия

3 222 37

Финландия пита Русия дали е заглушавала GPS сигнали

  • финландия-
  • русия-
  • сигнали-
  • нато-
  • учение-
  • gps

Напрежение между двете страни

Снимка: БТА/ AP

Финландия е привикала руския посланик във връзка с твърденията, че Москва стои зад заглушаването на сигналите на глобалната сателитна навигация (GPS) в Лапландия по време на неотдавнашните учения на НАТО, потвърди днес външното министерство в Хелзинки.

Посланик Павел Кузнецов „бе поканен в министерството в понеделник за обсъждане на въпроси с GPS“, заяви говорителка на ведомството пред АФП. Премиерът Юха Сипиле каза по-рано, че заглушаването на GPS сигналите в Арктическия регион излага на риск гражданската авиация.

Заглушаването съвпадна с учението „Традънт джънкчър 18“ („Единен тризъбец 18“) - най-големите маневри на алианса след края на Студената война, което се проведе от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия, до границата с Русия. Преди учението Русия каза, че ще вземе ответни мерки, като посочи, че маневрите са „антируски“.

В четвъртък Финландия заяви, че подкрепя оценката на Норвегия, че руските сухопътни сили на Колския полуостров, близо до границата с Норвегия, са отговорни за заглушаването на GPS сигналите. „Източникът на намеса е очевиден за нас, а Норвегия има същата експертиза“, заяви финландският външен министър Тимо Суони. Русия нарече твърденията „неоснователни“.

Нарушението на GPS връзката принуди финландското и норвежкото гражданско въздухоплаване да предупреди пилотите, че сигналите в североизточна Лапландия са нестабилни. Пред септември 2917 г. властите в Норвегия заявиха, че заглушаване на GPS сигнали е повлияло на полетите в северната част на страната по време на руското учение „Запад“, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Финландия очаква руска атака

    Финландия се подготвя за противодействие на руски интернет тролове в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 14 април, съобщава Bloomberg. ...
    28.03.2019
    1 989
    7
  • Финландия скочи срещу Русия

    Финландия открито обвини Русия в саботаж на ученията на НАТО. Това се казва в изявление на финландското вътрешно министерство, цитирано от „Ройт ...
    16.11.2018
    7 155
    49
Новини по държави: