Отидете към основна версия

1 582 9

И Париж планира наказание за Рияд

  • франция-
  • саудитска арабия-
  • джамал хашоги-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган

Саудитският външен министър нарече неверни твърденията, че престолонаследникът е дал заповед за убийството на Хашоги

Снимки: БТА/АР

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това заяви късно снощи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, предаде ДПА.

Франция действа съгласувано с Германия и "ние много бързо ще вземем решение за известен брой санкции от наша страна", каза Льо Дриан пред радио Юроп Едно.

Германия наложи вчера забрана за влизане в страната на 18 саудитски граждани, за които се предполага, че са свързани с убийството на Хашоги.

Льо Дриан заяви, че "цялата истина за случилото се на Хашоги трябва да бъде разкрита".
Саудитска Арабия е един от най-важните клиенти на френската отбранителна индустрия. Страната внесе от Франция оръжия в размер на 1,38 милиарда евро миналата година.

Същевременно саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр каза, че твърденията, включително тези на ЦРУ, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е дал заповед за убийството на Хашоги са неверни, предаде Ройтерс, като се позова на арабския в. "Аш Шакр ал Аусат".

"Ние в кралството знаем, че подобни твърдения относно престолонаследника не се базират на истината и ние категорично ги отхвърляме, независимо дали тези твърдения са изтичане на информация или не", каза министърът.

"Това са изтекли твърдения, които не са били официално обявени и аз забелязах, че те са базирани на оценка, а не на убедителни доказателства", добави той.

Министърът каза, че Рияд вече е поискал от Турция обяснение относно значението на думите на турския президент Реджеп Ердоган, че заповедта за убийството на Хашоги идва от най-високите нива на саудитското ръководство. "Те ни потвърдиха категорично, че престолонаследникът не е бил визиран чрез тези изявления", каза министърът, визирайки турския отговор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: