Отидете към основна версия

10 223 18

Публикуваха думите на Хашоги за първи път

  • джамал хашоги-
  • турция-
  • убийство-
  • саудитска арабия-
  • думи-
  • запис-
  • журналист

Килърите се опитали да прикрият следите

Снимка: БТА/ AP

Турският сайт Хабертюрк за първи път след убийството на журналиста Джамал Хашоги публикува негови думи, записани в деня на бруталното убийство. Хашоги беше убит в сградата на саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че турските служби не са подслушвали дипломатическата сграда, но не каза по какъв начин са се сдобили с аудиозапис от убийството и последните минути живот на Хашоги. Попитан дали службите ще направят публични записите, той отговори, че за момента нямат такова намерение, но всичко зависи от прокуратурата.

Хабертюрк предаде, позовавайки се на записите, че Джамал Хашоги е бил нападнат още с влизането си в сградата. „Пуснете ми ръката! Какво си мислите, че правите?“, е изкрещял саудитският дисидент, влязъл в сградата за брачни документи. В продължение на 11 минути са се чували биенето и изтезанията, след което е настъпило дълго мълчание – над един час. Турските служби подозират саудитските килъри, че са се опитали да заглушат сигнала от консулството.

В хода на разследването стана ясно, че мъж, приличащ външно на Хашоги, след това е излязъл с неговите дрехи, за да заблуди службите. На записите се чувало как той заявява, че е зловещо да носи дрехите на човек, убит преди 20 минути. Той се оплакал, че обувките на Хашоги му били малки, след което човек от екипа килъри му казал да излезе със собствените си маратонки. Едно от главните действащи лица крещяло „предател" на Хашоги.

Друго доказателство, че саудитците са се опитали да прикрият стореното, е фактът, че са боядисали незабавно след убийството стените на три от кабинетите в консулството. Турските служби са установили, че операцията е била ръководена от Махер Абдулазиз Мутреб – лице, близко до саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Турция смята, че заповедта за убийството е дошла от най-високо ниво в Рияд. ЦРУ също е на тази позиция. Рияд продължава да отрича, че кралят и принцът са поръчали екзекуцията на журналиста, избягал в Щатите от страх да не бъде преследван в родината си заради своите възгледи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: