Отидете към основна версия

2 390 6

Демократите на война с Тръмп и по казуса Хашоги

  • доналд тръмп-
  • джамал хашоги-
  • саудитска арабия-
  • мохамед бин салман-
  • цру

Очаква се разследване на реакцията на президента към убийството на журналиста

Снимки: БТА/АР

Демократите в комисията за разузнаването на Камарата на представителите на САЩ ще проучат отговора на президента Тръмп на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги като част от разследване на връзките между САЩ и Саудитска Арабия, заяви следващият председател на комисията Адам Шиф, цитиран от Reuters.

Шиф в момента е най-високопоставеният представител на демократите в тази комисия и най-вероятно ще я оглави от януари, когато започне работа новият състав на долната камара на Конгреса, в която партията му спечели мнозинство на изборите от 6 ноември.

Комисията ще разследва оценката на американското разузнаване на убийството на Хашоги, войната в Йемен, стабилността на саудитското кралско семейство и отношението на Рияд към вътрешнополитическите критици и медиите му, каза Шиф за в. The Washington Post.

Тръмп отхвърли оценката на ЦРУ, че убийството на Хашоги е извършено по пряка заповед на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е фактическият управник в Рияд.

Шиф заяви, че комисията ще проучи данните на ЦРУ, както и дали личните финансови отношения на Тръмп със саудитците са повлияли на реакцията му на случая като президент.

"Ако чуждестранните инвестиции във фирми на Тръмп влияят на политиката на САЩ по начин, който е в разрез с интересите ни, ние трябва да го знаем", каза Шиф.

Тръмп защитава благосклонната си позиция към Саудитска Арабия с американските оръжейни сделки с Рияд и стратегията на САЩ към Иран.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини