Отидете към основна версия

3 333 16

САЩ притискат Косово заради Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • хашим тачи-
  • мито-
  • майк помпео

Вашингтон поиска от Прищина да премахне 100-процентовите мита върху вноса на стоки от Белград

Снимки: БТА/АР

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който се срещна във Вашингтон с косовския президент Хашим Тачи, призова властите в Прищина да отменят митата от 100 процента върху вноса на сръбски стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина и да работят за нормализиране на отношенията с Белград, информират медиите в Прищина.

В съобщението на говорител на Държавния департамент пише, че Помпео насърчава Прищина да работи заедно с Белград за "избягване на провокациите и за деескалация на напреженията".

Помпео потвърди "силната американска подкрепа за суверенно и независимо Косово, напълно интегрирано в международната общност".

"Нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия е единственият начин за откриване на пътя на двете страни за бъдещата интеграция в западната общност. САЩ са готови да им помогнат и да подкрепят двете страни да постигнат трайно и приложимо решение, което укрепва стабилността", се казва в съобщението.

Тачи оцени срещата с Помпео като отлична и каза, че Косово е "благословено с американската подкрепа". "Сега работим заедно за постигане на всеобхватен договор между Косово и Сърбия за мир и гарантиране на приемането на Косово в ООН, НАТО и ЕС", написа президентът в Тwitter.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини