30 Ноември, 2018 10:23 2 622 6

Белград: Ситуацията в Косово е тревожна

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • ана бърнабич-
  • мита-
  • косовска митровица

Без решаване на косовския проблем Сърбия не може да влезе в ЕС

Белград: Ситуацията в Косово е тревожна - 1
Снимки: БТА/АР

Ситуацията в Косово е тревожна и е много по-тежко на юг, а с оглед на това, че идват студени дни, големият въпрос е дали ще има достатъчно енергийни източници за отоплението на училища, детски градини и болници, пише белградският вестник "Вечерне новости", отбелязвайки, че се задава хуманитарна катастрофа.

Тази ситуация бе описана от политически представители на сърбите от Косово, които разговаряха в Белград в продължение на почти два и половина часа с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич за бъдещите стъпки, които ще бъдат предприети след решението на Прищина наложи мита от 100 процента на сръбските продукти.

Храна още има, но запасите са към края. Още утре ще се сблъскаме с енергиен дефицит, тъй като градската ТЕЦ в Косовска Митровица работи на мазут, заяви председателят на Сръбска листа Горан Ракич след срещата в президентството.

По повод инициативата на кмета на южна Косовска Митровица Агим Бахтири южната и северната част на този град да се обединят, която днес ще бъде разгледана от общинските съвтници, Ракич заяви, че не за пръв път се изразява намерение северът да бъде превзет.

Той посочи, че в южна Митровица не живее нито един сърбин, като направи извода, че целта на тази инициатива е сърбите да бъдат прогонени, а към Бахтири отправи посланието - оставаме и ще се борим мирно, посочва изданието.

"Вечерне новости" отбелязва, че преди срещата с косовските сърби президентът Александър Вучич е заявил, че не вярва, че Прищина ще оттегли решението си за увеличаване на митата на сръбските стоки, дори и след призива на върховния представител на ЕС Федерика Могерини и американския държавен секретар Майк Помпео.

Без решаване на косовския проблем Сърбия не може да влезе в ЕС, но това решение не е задължително да означава признаване. Това било заявено на дебат, организиран от Института за европейски въпроси, пише в. "Политика".

Белград: Ситуацията в Косово е тревожна

На дебата "Може ли Сърбия да влезе в ЕС без да реши въпроса за Косово" бе заявено, че разделението на Косово би било едно от легитимните решения, но в Сърбия постепенно навлиза становището, че независимо Косово е една от реалните опции и е може би цената, която си струва да се плати, за да се получи нещо срещу това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танкиста

    16 3 Отговор
    Ситуацията е такава че трябва да се палят машинте и посока Косово и чак до бреговете на Средиземно море.

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    13 3 Отговор
    Тва косово няква държава ли е?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Veap

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Танкиста":

    А може и до Дунв
  • 6 емо73канар

    1 1 Отговор
    Когато Мадрид признае република Каталуния, тогава и Сърбия ще признае втора албанска държава.
Новини по държави: