Отидете към основна версия

4 217 54

Новият лидер на ХДС

  • германия-
  • избори-
  • хдс-
  • меркел-
  • крамп-каренбауер

Името й е Анегрет Крамп-Каренбауер

Снимки: АР/БТА

Анегрет Крамп-Каренбауер е новият председател на Християндемократически съюз (ХДС). Тя поема поста от германския канцлер Ангела Меркел. По-рано последната заяви, че няма да се кандидатира отново за поста, както и няма да участва за изборите за канцлер на Германия, които са насрочени за 2021 г.

„Подадени са 999 гласа. Няма недействителни бюлетини, както няма и въздържали се. За Фридрих Мерц са гласували 482 души, което е 48.25% подкрепа за него. За Анегрет Крамп-Каренбауер са пуснати 517 бюлетини, или 51.75% и тя е новият председател”, каза председателстващият конгреса на ХДС в Хамбург Даниел Гюнтер.

Изборът на Крамп-Каренбауер се реализира след втори тур, тъй като на първия кандидатите не успяха да съберат изискуемите гласове.

В предизборната си реч вече новият председател на ХДС заяви, че Европа и Германия се нуждаят от силен Християндемократически съюз и изрази лична благодарност към бившия председател на партията Ангела Меркел, за това, че последната е успяла да съхрани ХДС като „голяма действаща народна партия”.

Анегрет Крамп-Каренбауер е родена на 9 август 1962 г. във федералната провинция Саар на границата с Франция и Люксембург. През 1981 г. влиза в редиците на партията, а през 1999 г. работи във фракцията на ХДС в Саар. Заемала е различни постове в местното самоуправление в периода 2011-2018 гг. През февруари тази година заема поста генерален секретар на ХДС по предложение на Меркел. Това даде повод на медиите да определят вече новия председател на ХДС като „приемник и протеже” на Меркел за ръководния пост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Преразглеждат политиката на Меркел за имигрантите

    Новата председателка на германската консервативна партия планира да ревизира политиката на канцлера Ангела Меркел спрямо имигрантите, съобщи ДПА. А ...
    10.12.2018
    2 542
    15
  • Меркел: Имаме много работа

    Днес имаме много работа. Това заяви Германският канцлер Ангела Меркел пред конгреса на консервативната партия в Германия, съобщи ДПА. Днес се избир ...
    07.12.2018
    1 399
    6
Новини по държави: