Отидете към основна версия

6 872 24

Украйна даде на НАТО имената на руски агенти

  • украйна-
  • нато-
  • имена-
  • русия-
  • служители-
  • петро порошенко

Порошенко определи моряците като военнопленници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, че е предал на пакта списък със служители на руската Федерална служба за сигурност, отговорни за събитията в Керченския проток.

Порошенко добави, че в списъка са не само служители на руските служби за сигурност, но и прокурори и съдии, взимали решения за съдбата на задържаните украински моряци. Президентът определи моряците като военнопленници и заяви, че Русия явно не спазва Женевската конвенция, международното законодателство и споразуменията от Минск.

Украинският държавен глава добави, че обстановката със сигурността в Черно море е била основна тема в днешния му разговор със Столтенберг. Русия извърши агресивни действия в международни води в Черно море и с НАТО имаме ясен и споделен прочит на събитията, посочи той. Откриването на огън по нашите кораби пресече червена линия, не можем да оставим това без ясен и силен отговор, каза Порошенко.

По неговите думи заплахата от Русия нараства, не само в Черно и в Азовско море. Русия не само нападна нас, но извършва действия, които се отразяват на евроатлантическата общност, допълни той. Ще продължим към пълноправно членство в НАТО и ЕС, получихме уверения, че вратата на пакта остава отворена за нас. Със сигурност в бъдеще ще осигуряваме източния фланг на НАТО като член на алианса, заяви украинският президент.

Той благодари на Европейския парламент за приетата снощи резолюция, която определя руските действия в Черно море като агресия и призовава за прекратяване на проекта за разширяване на газопровода "Северен поток". По думите на Порошенко разширяването на газопровода е "политически проект, който би оказал натиск над Украйна".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: