Отидете към основна версия

4 252 15

САЩ спират кранчето на Саудитска Арабия

  • мохамед бин салман-
  • сащ-
  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • доналд тръмп

Сенатът прие резолюция за спиране на американската подкрепа за водената от Рияд военна коалиция в Йемен 

Снимки: БТА/АР

Сенатът на САЩ прие две резолюции, с които поиска спиране на американската подкрепа за водената от Саудитска Арабия военна коалиция в Йемен и хвърля вината за убийството на журналиста Джамал Хашоги върху саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Fox.

Двете резолюции бяха подкрепени както от демократи, така и от републиканци, но засега няма да отидат по-далеч от Сената. Не се очаква те да бъдат обсъдени в Камарата на представителите поне до смяната на мнозинството през януари, когато демократите поемат контрола на долната камара на Конгреса. Освен това те едва ли ще бъдат подписани от президента Тръмп, който поддържа добри отношения със стратегическия саудитски съюзник.

Тези резолюции обаче имат силна символична тежест и са свидетелство за гнева на сенаторите към Рияд заради кръвопролитния конфликт в Йемен и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Всичките 49 сенатори демократи подкрепиха резолюцията за Йемен, а към тях се присъединиха и седем сенатори републиканци. Така резолюцията бе приета с 56 на 41 гласа.

В резолюцията се отправя призив към президента Тръмп "да изтегли американските войски от враждебните действия в Йемен или засягащи Йемен, освен американските военни сили, които участват в операции срещу "Ал Кайда" или сродни с нея сили".

Втората резолюция срещу Мохамед бин Салман, внесена от републиканеца Боб Коркър, бе подкрепена дори от лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. Тя бе приета с единодушие и в нея се заявява, че "принцът престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството" на Джамал Хашоги.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Саудитска Арабия осъди позицията на САЩ

    Саудитска Арабия осъди приетите от американския Сенат резолюции за конфликта в Йемен и за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде и ...
    17.12.2018
    2 235
    12
  • Ключово примирие в Йемен

    Враждуващите страни в Йемен постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в град Хувейда, съобщи France 24. Информацията беше обявена от генерал ...
    13.12.2018
    2 064
    5
  • Вашингтон влезе твърдо на Саудитска Арабия

    Сенатът на САЩ прие резолюция, която включва призив към президента Доналд Тръмп да прекрати военната подкрепа за участниците във въоръжения конфликт в ...
    13.12.2018
    3 797
    6