Отидете към основна версия

2 052 8

В ЕС договориха бюджета на еврозоната

  • ес-
  • ангела меркел-
  • великобритания

Меркел обеща гаранции на Великобритания

Снимка: БТА/AP

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви, че лидерите на ЕС са постигнали споразумение за бюджета на еврозоната, съобщи France 24.

Меркел говори на пресконференция след края на срещата на върха на ЕС. Тя добави, че бюджетът на еврозоната може да се ползва и за тези държави, които са на път да се присъединят към зоната.

Договорени са били и предложения за реформиране на валутния съюз. Сред тях се включват и предложенията за конкретен бюджет на еврозоната.

Целта е да се подсили европейската икономика, но на този етап беше отхвърлена по-широката визия по въпроса.

„Ние вече заявихме на Великобритания, че се нуждаем от защитния механизъм за твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия само като гаранция, ако не постигнем споразумение по време на преходния период след излизането на Великобритания от ЕС. Мисля, че вариантът за излизане на Великобритания от ЕС без сделка е неприемлив и ние настояваме всичко да се случи плавно“, заяви Меркел.

Тя повтори, че ЕС не смята да предоговаря условията по споразумението с британския премиер Тереза Мей, но и че е готов да разясни повече подробности по споразумението.

Подробности по бюджета на еврозоната ще бъдат обсъдени през лятото на 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Новите приключения на Юнкер

    Колоритният президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отново стана център на внимание с внезапно залитане на форума ЕС - Африка във Виена. 6 ...
    18.12.2018
    3 878
    27
  • Мей продължава с преговорите с ЕС

    Преговорите между ЕС и Великобритания продължават. Това заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от Гардиън. Мей заяви, че на базата на своит ...
    14.12.2018
    1 375
    5
  • ЕС е готов да направи отстъпки на Великобритания

    Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че страните – членки ще работят заедно с британския премиер Тереза Мей, за да намерят решение за плав ...
    13.12.2018
    2 503
    4