Отидете към основна версия

3 713 35

Европа няма решения без руски газ

  • сърбия-
  • газ-
  • русия

Сърбия смята, че вече трудно ще има големи енергийни проекти

Снимка; Shutterstock

Енергийните проблеми на Европа не могат да бъдат решени без газа на Русия. Това заяви генералният директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович, цитиран от B92.

“Ключов момент ще е 2020 г. Тогава Русия ще прекрати доставките на газ през Украйна. Всички имат съответните технически решения, така че никой да не остане без газ“, заяви Баятович.

Той допълни, че в момента страната му работи в съответствие със сръбския закон за енергетиката. Подчертава се, че законът съответства на Третия енергиен пакет на ЕС.

„Франция, Германия и Австрия удължиха договора си с Русия. Унгария и България искат „Турски поток“ и обеми на газа от „Северен поток – 2“. Те се различават от заявленията на администрацията в Брюксел, която се поддава на натиск от САЩ. Мисля, че повече няма да има мащабни проекти като „Турски поток“, заради геостратегическото значение, което се смята, че те имат“, заяви Баятович.

Според него по тази причина ще се увеличат доставките на втечнен газ с кораби. Той призова за търсене на повече енергийни решения.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: