Отидете към основна версия

1 763 9

Нобел за премиерите на Гърция и Македония?

  • македония-
  • гърция-
  • зоран заев-
  • алексис ципрас

Алексис Ципрас и Зоран Заев ще бъдат предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г.

Снимка: БТА/АР

Премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас ще бъдат предложени за Нобелова награда за мир за 2019 г. за договора от Преспа, с който се решава датиращия от две десетилетия спор за името, съобщават скопските вестници.

Номинирането на Заев и Ципрас ще бъде обявено от носителката на Нобелова награда за мир за 2015 г. Уидед Бишмауи.

На среща с председателя на македонския парламент Талат Джафери - Бишмауи изрази подкрепа за мира, стабилността и сигурността, и приветства усилията на двете страни за намиране на мирно решение на отворените въпроси, показвайки по този начин, че проблемите могат да се решават чрез диалог.

Македонският министър на външните работи Никола Димитров реагира във връзка с твърдения на "Уикилийкс" за негово сътрудничество с чуждестранни служби, пише Плусинфо.

Димитров пише, че е имал комуникация със САЩ, стратегически партньор на Македония, с цел осъществяване на държавните интереси.

Това са същите партньори, които през 2004 г., когато бях посланик във Вашингтон, признаха конституционното име на Република Македония. Фактът, че след цели осем години се злоупотребява със същите информации с опит за тенденциозна лична дискредитация, за да се навреди на изпълнението на договора от Преспа, тъкмо на финала на процеса, говори, че зад тези игри са сили, които са против реализацията на европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония, пише Димитров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: