Отидете към основна версия

4 497 78

Лондон предупреди Москва: Не ни разигравайте дипломатически шахмат

  • великобритания-
  • русия-
  • джереми хънт-
  • пол уилан-
  • агент

Изказването е във връзка със задържането от руските власти на обвинения в шпионаж американски и британски гражданин Пол Уилан

Снимка: Shutterstock

Британският външен министър Джереми Хънт предупреди Москва, че Лондон няма да приеме хора да бъдат използвани за дипломатически шахмат, предаде Франс прес.

Изказването на Хънт е във връзка със задържането от руските власти на обвинения в шпионаж американски и британски гражданин Пол Уилан.

"Изключително сме разтревожени за него и за семейството му", заяви Хънт пред Би Би Си и отбеляза, че Великобритания все още не е получила консулски достъп до Уилан, който е поискал помощ от британските власти.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че Лондон е поискал консулски достъп до Пол Уилан, който е британски поданик. Молбата за достъп се обработва, посочи Захарова, цитирана от ТАСС.

Адвокатът на Уилан съобщи, че руското правосъдие е повдигнало срещу арестувания в Москва на 28 декември негов клиент обвинение в шпионаж.

Руската Федерална служба за сигурност твърди, че е арестувала Пол Уилан, докато е извършвал шпионска акция. Последният отрича. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи до 20 години затвор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: