Отидете към основна версия

2 712 15

Франция и Холандия трябва да приемат Югоизточна Европа

  • франция-
  • холандия-
  • балкани

Според Карин Кнайсел двете страни са уморени от разширяването на ЕС

Снимка: BGNES/EPA

Във Франция и Холандия се наблюдава умора от разширяването на ЕС, но това не значи, че Югоизточна Европа трябва да бъде оставена вакуум. Това заяви австрийският външен министър Карин Кнайсел, цитирана от РИА Новости.

Тя отбеляза, че по време на европейското председателство на Австрия са били отворени нови глави в преговорите със Сърбия и Черна гора за членство в ЕС. Според нея не е лесно да се получи подкрепа от Франция и Холандия за европейската перспектива на страните от Югоизточна Европа.

„В разговорите с нашите партньори от страните в Западна Европа почувства, че за тях предстоящите европейски избори са наистина много важни. В момента е много трудно да убедим холандци и французи, че Югоизточна Европа е част от Европа.

Този регион е по-близък до нас, заради географското си положение. Това обаче не важи за Холандия и Франция. За мен музеят на съвременното изкуства в Белград е европейски, както и филхармонията в Сараево. Някои държави имат различни възгледи по темата. Все пак нека си спомним, че Франция въведе страните от Средиземноморието в ЕС и тя се грижеше за интеграцията на Румъния“, заяви Кнайсел.

Според нея всички страни трябва да бъдат третирани по еднакъв начин. Интеграцията на страните от Западните Балкани беше основна тема за ЕС през изминалата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: