Отидете към основна версия

8 013 27

САЩ скриха шапката на ЕС

  • сащ-
  • делегация-
  • ес

Американската администрация понижи статута на дипломатическата делегация на ЕС

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия обяви, че провежда разговори с администрацията на САЩ след появили се информации за понижаване на дипломатическия статут на делегацията на ЕС в страната, съобщи Дойче Веле.

От ЕК обявиха, че провеждат разговори с американските партньори. От ЕС потвърдиха, че САЩ са променили статута на европейската дипломатическа мисия във Вашингтон.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп не е уведомила европейските представители за промяната.

До този момент практиката е била САЩ да приемат делегациите на ЕС като представители на държава, а не на организация. В САЩ дипломатическите организации се класифицират с по-нисък дипломатически ранг.

Оказва се, че посланикът на ЕС във Вашингтон Дейвид О Съливън не е бил поканен на определени събития през миналата година.

По-рано по време на своя дипломатическа реч държавният секретар на САЩ Майк Помпео постави под въпрос ролята на ЕС. ЕС получи статут на правителство при президента Барак Обама.

Според европейски източници решението на новата администрация се приема като унизително за ЕС. В момента се водят и преговори за ново търговско споразумение между САЩ и ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС с атака срещу Иран

    ЕС реши да наложи санкции срещу иранската разузнавателна служба за планирани политически убийства в Европа, съобщи EU Insider. Новината беше обявен ...
    08.01.2019
    2 640
    8
  • САЩ пращат дронове към Крим

    Стратегически разузнавателен безпилотен апарат на САЩ е провел разузнавателна мисия край бреговете на Крим, съобщи РИА Новости. Апаратът е излетял ...
    08.01.2019
    7 012
    48
  • Тръмп и Ким се срещат във Виетнам?

    Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун могат да проведат във Виетнам втората си среща на върха, съобщава южнокорейс ...
    07.01.2019
    1 911
    11
  • Британците искат оставане в ЕС

    Повечето британци подкрепят оставането на Великобритания в ЕС, съобщи The Telegraph. Резултатите са от допитване на социологическата фирма YouGov. ...
    07.01.2019
    3 025
    9