Отидете към основна версия

4 995 15

Турция и Русия работят на сирийски терен

  • турция-
  • русия-
  • сирия-
  • идлиб-
  • владимир путин

Анкара си сътрудничи тясно с Москва за реализация на договореностите в Идлиб

Снимка: БГНЕС/EPA

Турция продължава тясно да сътрудничи за реализиране на договореностите за сирийската провинция Идлиб, постигнати от президентите на двете страни през септември миналата година, съобщи ТАСС.

Това заяви министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар след преговори с началника на генералния щаб Яшар Тюлер, ръководителя на националната разузнавателна служба Хакан Фидан и командващия сухопътните войски Умит Дюндар. Срещата на ръководителите на силовите структури на Турция се състоя на границата със Сирия.

Анкара прави всичко възможно за запазване на стабилността и режима на прекратяване на огъня в Идлиб в рамките на договореностите от Сочи. Нашето тясно сътрудничество с Русия по този въпрос продължава, заявил Акар, цитиран от Анадолската агенция.

На 17 септември в Сочи президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се договориха към 15 октомври да създадат в провинция Идлиб демилитаризирана зона, като се планираше тя да е в дълбочина от 15-20 км и да е по линията на съприкосновение на сирийските правителствени войски и въоръжената опозиция. Но Анкара поиска допълнително време при изпълнението на договореностите.

Тя поиска и да се отложи началото на съвместното патрулиране в Идлиб с аргумента, че не може да гарантира безопасни условия за това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: