Отидете към основна версия

3 654 6

Тръмп предложи компромис за Стената с Мексико

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • мексико

Белият дом иска $5,7 млрд. срещу програма за миграция на Обама

Снимка: БГНЕС

Президентът на САШ Доналд Тръмп предложи компромис за Стената с Мексико. Той поиска $5,7 млрд. за строеж на съоръжението срещу обещанието, че програма за миграция на Обама, която позволява на деца на мигранти да останат в САЩ, съобщи АП.

По този начин Доналд Тръмп се опита да предложи сделка по темата имиграция в опит да бъде сложен край на продължаващото вече 29 дни частично спиране на работата на федералната администрация, съобщи Ройтерс.

В реч в Белия дом Тръмп предложи да бъде удължена закрилата на т.нар. "мечтатели" - млади имигранти, пристигнали незаконно в САЩ още като деца, както и за тези, които се ползват със статут на временна закрила. В замяна той настоява да се изпълни искането му да бъдат отпуснати тази година 5,7 милиарда долара за изграждането на стена по границата с Мексико.

Малко преди словото на Тръмп, председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, демократката Нанси Пелоси, нарече в комюнике предложението "неприемливо" и добави, че не вярва то да събере необходимия брой гласове, за да бъде прието.

Същевременно председателят на Сената, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че ще представи предложението на президента за гласуване от сенаторите.

Спорът за бюджета между Тръмп и доминирания от Демократическата партия Конгрес продължава вече 29 дни. Заради отказа на демократите да отпуснат поисканата сума за стената, Тръмп обяви частично спиране на работата на правителството. Бяха затворени държавни институции, съдилища, музеи и други ведомства. Принудително спряха работа около 800 хиляди държавни служители.

Тръмп отказва да подкрепи проекта за бюджет на Конгреса, ако в него не бъдат заложени поисканите средства за съоръжението по границата с Мексико.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп: Имаме голям напредък със Северна Корея

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е имал чудесна среща с представителя по ядрената енергетика на Северна Корея Ким Йонг-чол, съобщи FOX News. ...
    19.01.2019
    1 944
    4
  • Пари няма: САЩ пропускат Давос

    Американският президент спря пътуването на делегацията на Съединените щати за Световния икономически форум в Давос, който започва на 22 януари. Преди ...
    19.01.2019
    4 637
    25
  • Тръмп с ново предложение за сделка

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да отправи предложение за сделка на Демократите в Конгреса, съобщи CNN. В момента американското правителств ...
    19.01.2019
    3 874
    7