Отидете към основна версия

24 651 118

Украйна ще си върне Донбас и Крим

  • юлия тимошенко-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас-
  • русия-
  • президент

Юлия Тимошенко се кандидатира за президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна непременно ще си върне Донбас и Крим. Това обяви бившият премиер на страната Юлия Тимошенко при кандидатирането си за президент на страната. Тимошенко обяви кандидатурата си пред около 10 хиляди привърженици на партията „Отечество“ с обвинения срещу Русия и настоящия президент Петро Порошенко.

„Кремъл има интерес в Украйна да царят хаос, корупция и бедност, с една дума - разруха. А днешната украинска власт прави всичко, за да постигне това. Именно затова сегашната власт е ръката на Кремъл - слуга на Москва“, заяви Тимошенко, цитирана от БНР.

Според допитванията Юлия Тимошенко, която заемаше премиерския пост между 2007 и 2010 година, има доверието на едва 16 процента от украинците, но това е достатъчно, за да я направи фаворит в президентските избори на 31 март.

Тимошенко прекара две години и половина в затвора заради подписването на газова сделка с Русия, което до голяма степен се разглеждаше като отмъщение от нейния политически противник - тогавашния президент Виктор Янукович. Тимошенко загуби от Янукович на президентските избори през 2010 година и от сегашния президент Петро Порошенко през 2014 година. Порошенко още не е обявил официално, че се кандидатира за преизбиране, но според социологическите допитвания е втори по популярност с 14 процента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: