Отидете към основна версия

4 781 137

Мадуро със закана към империалистите от САЩ

  • мадуро-
  • венецуела-
  • сащ-
  • преврат

Помпео заяви, че светът трябва да избере на коя страна е

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Опитът за преврат във Венецуела е организиран от САЩ твърди президентът на страната Николас Мадуро и се закани: „Ще смажем опита за преврат, който има за цел да се намеси в политическия живот, да отхвърли суверенитета на Венецуела и да постави марионетен режим в интерес на САЩ и съюзниците им в западния свят".

Сега действащият президент категорично отхвърли призива на Вашингтон да се оттегли от властта, но прие позитивно планирания дебат за Венецуела в Съвета за сигурност на ООН, тъй като е възможност истината да излезе наяве.

Мадуро заяви, че международните медии оказват натиск върху Венецуела и манипулират фактите. Според него страната трябва да си разреши вътрешните проблеми без намесата на американския империализъм. Той пое ангажимент във Венецуела да бъде организиран национален диалог.

По-рано опозиционният лидер Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела и беше признат от редица латиноамерикански държави и САЩ за такъв. Франция и Испания дадоха 8 дни на Мадуро да организира избори в страната. Ако това не се случи и те ще последват примера на САЩ.

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова светът да вземе страна по отношение на създалата се ситуация във Венецуела. „Дойде време да подкрепим венецуелския народ, да признаем новото демократично правителство, оглавявано от Хуан Гуайдо. … Дойде време другите държави да изберат страна. Повече няма място за отсрочки и игри. Или сте на страната на силата и свободата, или сте с Мадуро и неговия хаос”, каза Помпео.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини