Last news in Fakti

27 Януари, 2019 11:36 10 409 60

Остър сблъсък между Русия и САЩ

  • венецуела-
  • русия-
  • сащ-
  • сблъсък-
  • оон-
  • василий небензя

Задава ли се нова международна криза?

Остър сблъсък между Русия и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в Съвета за сигурност (СС) на ООН, заяви, че съществуват доказателства за оказан натиск върху кандидатите за президент на Венецуела, за да се дискредитират изборите. Той е отбелязал, че САЩ се опитват да вкарат СС на ООН в своите игри по дестабилизация на латиноамериканската държава и смяна на властта в нея. От своя страна държавният секретар на САЩ заяви, че сега е моментът страните да изберат страна за Венецуела, след като Вашингтон призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за държавен глава на южноамериканската държава, прадава агенция "Фокус".

"На 20 май 2018 година венецуелският народ отново подкрепи Николас Мадуро за президент на държавата им, близо 68 на сто от избирателите гласуваха за него“, е казал дипломатът на съботното извънредно заседание на СС на ООН. – "Предвиждайки този сценарий Вашингтон положи максимум усилия, за да дискредитира гласуването и да постави под съмнение желанието за обновление на властта. Съществуват достатъчно свидетелства, че върху редица опозиционни кандидати се е оказвал сериозен натиск, за да се откажат от борбата за президентския пост“.

САЩ искат да въвлекат СС на ООН в своите нечистоплътни игри по дестабилизацията на Венецуела, е подчертал Небензя: "Сегашното мероприятие е предизвикано от американската делегация с една единствена цел – да се продължи дестабилизацията в страната, да й се наложат свои подходи и рецепти за решения на проблемите, пред които в последно време се сблъсква Венецуела". "Решително осъждаме онези, които тласкат венецуелското общество в пропастта на кървавите междуособици. САЩ ни рисуват картина на противопоставяне между народа на Венецуела и "режима Мадуро“. Тази картина е далеч от реалността – венецуелският лидер се ползва с очевидната подкрепа на народните маси,“ казва Небезня.

"Естествено, кризите е по-добре да бъдат предотвратявани вместо решавани. Но вие предлагате специфично решение на тази криза – поставяте абсурден осемдневен ултиматум. Така напълно загърбвате суверенитета на Венецуела и й налагате да приема и изпълнява вашите решения,“ каза Небезня по повод ултиматума на европейските държави към Николас Мадуро да насрочи извънредни избори до 8 дни.

В отговор на думите на Кристоф Хойсген, постоянен представител на Германия в ООН, Небензя заяви: "Вие не призовавате политическите сили на Венецуела да постигнат взаимно разбиране в името на мира и спокойствието. Това, с което се занимавате, не може да се нарече превенция, а подстрекателство“. После се е поинтересувал, като попитал френския представител Ан Гьоген: "Как бихте се отнесли, ако РФ предложи за обсъждане в СС на ООН "ситуацията във Франция и протестите на "жълтите жилетки“ – това като превенция ли ще го приемете?", след което е успокоил дипломатката, че Русия не се кани да прави подобно предложение.

Редица европейски държави, като Великобритания, Германия, Испания и Франция, на практика в синхрон декларираха, че ще признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на страната, ако избраният държавен глава Николас Мадуро не обяви дата за нови избори в 8-дневен срок. Държавният секретар на САЩ заяви, че сега е моментът страните да изберат страна за Венецуела, след като Вашингтон призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за държавен глава на южноамериканската държава.

"Сега е моментът всяка друга държава да вземе страна. Без повече отлагания, без повече игри. Или заставаш до силите на свободата, или си в съюз с Мадуро и неговия хаос“ заяви Помпео на срещата на СС на ООН за Венецуела, говорейки за президента на Венецуела Николас Мадуро, когото САЩ призовават да се откаже от длъжността си. Русия се противопостави на усилията на САЩ и обвини Вашингтон, че подкрепя опита за преврат, поставяйки Венецуела в центъра на нарастващия геополитически дуел.

Китай се обявява срещу всякаква външна намеса във вътрешните работи на Венецуела и призовава международната общност да уважава избора на народа на Боливарианската република, заяви в събота постоянният представител на страната при ООН на извънредното заседание на Съвета за сигурност на световната организация за ситуацията във Венецуела, предава ТАСС. "Обявяваме се против външна намеса в работите на Венецуела“, подчерта дипломатът, като добави, че ситуацията в тази страна е "вътрешен въпрос“ и "не носа заплаха за международния мир и сигурност“.

"Китай подкрепя усилията на правителството на Венецуела за защитаване на националния суверенитет, независимост и стабилност“, отбеляза китайският представител в СС. По неговите думи, всички вътрешни проблеми на Венецуела „може и трябва да бъдат решени само от народа“ на тази страна. Във връзка с това представителят на Китай призова да се „уважава избора“ на венецуелския народ. Министърът на външните работи на Венецуела Хорхе Ареаса отхвърли ултиматума на Европейския съюз, според който Николас Мадуро трябваше да насрочи „свободни“ избори в рамките на 8 дни, предава AFP. „Никой не може да ни дава крайни срокове и да ни казва дали ще има избори или не“, заяви Ареаса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краен

    14 26 Отговор
    Абе пускайте си бомбите и да се свършва!
  • 2 кин дзя дзя

    18 126 Отговор
    Яд го е Небензя ,че венецуелците с доход от пет долара месечно ,живеят по добре от руснаците и иска (с помоща на Мадуро) да ги направи равни (по стандарт на живота) с руските крепостни мужици.

    Коментиран от #10

  • 3 Моше

    16 2 Отговор
    ама ме е страх да не ида при Йехова!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Хасан

    73 13 Отговор
    Поредица от грешки на Сащ...Русия се настани в Средиземно море и сега ще се настани и в Латинска Америка ..
  • 5 Жоже

    95 9 Отговор
    Абе вие ако не сте разбрали, че няма отдавна ООН, световни банки, сини каски и и какви ли не простотии, а всичко е в услуга на САЩ и тяхната политика, какво да си говорим повече? Света отива към голяма война, което е нормално предвид простотията на хората, ние къде сме? По-скоро измихте ли си дупетата?

    Коментиран от #9, #46

  • 6 Оракула от Делфи

    78 12 Отговор
    Много интересни прилики, между Венецуела и България .
    Управляващите побеждават на изборите и после никой не ги иска, а правят каквото си решат.
    Държавата тъне в мизерия.
    Петролния бизнес не носи печалба на страната.
    САЩ се меси в вътрешните работи на страната.
    Премиера прави каквото си пожелае.
    Правителствените поръчки изчезват между приятели.
    Вестници и медии, платени да прикриват корупция.
    Използваш закона да преследваш различно мислещи.
    Купуваш оръжие от който си искаш.
    Най - бедната страна в Региона на ЕО.
    ДЪРЖАВА И ПАРЛАМЕНТ ПОД ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НА КОРУПЦИЯТА.
    Списъка е много дълъг , просто ми се повръща като пиша...

    Коментиран от #11

  • 7 Adolf Eichman

    59 14 Отговор
    юдеи сащисани по комина по комина и дим да ви нямааа!!!Слава РОССИИ анално податливи гербаФи сороспиййй!!!ХиХиХи
  • 8 буда е по добре

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Моше":

    Ти при Йехова и да идеш ,те ще те издирят, те са по-коварни от Сталин.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 венецуелеца от България

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "кин дзя дзя":

    Колкото ти живееш с 280 евро в България, толкова и ние живеем с 5 евро във Венецуела , за оплакване сме не слушай , политиците прогледни , или отрезней политически.
    Една гума на един джип тук струва 280 евро...

    Коментиран от #13

  • 11 Атанасов

    43 2 Отговор

    До коментар #6 от "Оракула от Делфи":

    "Делфийският оракул" чете написаното, както дявола чете Евангелието. Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Всичко, случващото се във Венецуела е заради ПЕТРОЛА...

    Коментиран от #22, #38

  • 12 нищо ново

    12 44 Отговор
    Е ,то Русия отдавна го им навика да поддържа де-що има диктаорски режим по света - помним вета-та им в ООН и по отношение на Либия ,и на Ирак и на Иран ,че и в по старо време за Панама на Нориега и за людоеда Иди Амин в Уганда и за червените кхмери в Камбоджа. Така че - нищо ново !

    Коментиран от #26

  • 13 кин дзя дзя

    8 38 Отговор

    До коментар #10 от "венецуелеца от България":

    Що реши ,че живея с 280 Евро на месец ?! ПП. Прочее - в България никой не живее с толкова - толкова е официалното възнаграждение ,но всички дето работят знаят добре ,че това е за пред данъчните , а реално вземат много повече ,просто - никой не е толкова прост ,та да работи за толкова малко пари.

    Коментиран от #29, #40

  • 14 да да

    58 8 Отговор
    Надеждата на света за оцеляване е в Китай и Русия да спрат заразното зло САЩ и техните обезумели васали който искат само военни и смърт.
  • 15 ТОЧКАТА

    40 7 Отговор
    Тва си е патентован амерички подход...за нула време/по-точно без време/ да направиш ИЗБОРА---С Америка или ПРОТИВ НЕЯ.....Империята разчита на старите империи---от една кочина са....Никога не употребяват думата НАРОД...Винаги ,,държави,,,имена на хора,диктатури ,свободата,правото,демокрацията и още и още......и да направиш избора ,глупако....Иначе--КТБ....,,,НАКАРАЙ ИКОНОМИКАТА ДА КРЕЩИ.......за да се махне Алиенде,,,,Никаква промяна в целта,само средствата са мааалко различни.
  • 16 Другарката Гъзобарова

    34 2 Отговор
    Оправиха Асад сега ще оправят Мъдурко
  • 17 5555

    55 6 Отговор
    Има ли петрол хиените от САЩ са там и искат да смучат.
  • 18 Анжела Дейвис

    10 48 Отговор
    Руският начин на живот е дело на Дявола, иначе Господ щеше да направи Оонето в Москва. И, да наричаш нещо, което е направено да убива, бял лебед е висша форма извратеност.

    Коментиран от #54, #55

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1944

    9 42 Отговор
    много квичат от руската кочина.
  • 21 Анти седераст

    11 46 Отговор
    Беззъба путинова Русия, слаба и смешна... Оставка, милиционер!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бесен Язовец

    19 3 Отговор
    Аман от чифутски сблъсаци !
  • 24 Франц Кафка

    8 35 Отговор
    Международната ситуация за Венецуела на нормален език :

    САЩ: Мадуро, на момента да си изчезнал от Венецуела !
    ЕС: Америка, не разпалвай огъня . Мадуро да си вземе кокаина и да се маха, даваме му 8 деня .
    Китай: върнете наСи инвестисии!
    РФ: ко-ко-ко , куд - куд -кудкудяяяяк

    Коментиран от #28

  • 25 Савата

    34 6 Отговор
    И в Сирия така почна.С въоръжена демократична опозиция.Дано ЕС този път да заеме по-адекватна позиция.

    Коментиран от #27

  • 26 бай американо

    35 5 Отговор

    До коментар #12 от "нищо ново":

    Прав си приятел. Всички които не са с нас са диктатори. Всички които ни лижат задника са демокрация.
  • 27 Цанко

    23 6 Отговор

    До коментар #25 от "Савата":

    Че те я заеха вече - пригласят на краварите .
  • 28 Коста Конкордия

    38 4 Отговор

    До коментар #24 от "Франц Кафка":

    Международната ситуация в момента . Венецуела -най големите залежи на петрол в света. сащ като ги вземем ставаме производител и износител номер едно в света. Ес -даваме 8 дена на Мъдуро да даде петрола на американците. Китай - сърбали сме я тая попара . Решението е на площада. Русия - тия кравари стига са се правили на велики. Държава на двеста години съставена само от конекрадци а тръгнали с нас да се мерят.
  • 29 шивачка от Петрич

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "кин дзя дзя":

    Точно така че тия пари са за пред данъчното . А иначе се живее и с доста по малко .Даже и по ведомост да са, като махнеш данъците и удръжките остават 380/390 лева чисто .
  • 30 Гост

    40 3 Отговор
    Всъщност, с контрола над петрола на Венецуела, САЩ ще контролира цената му в глобален мащаб, с което пряко ще засегне икономиката на Русия. Ето това е целта!

    Коментиран от #31, #32

  • 31 мучачос

    11 24 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    А Русия кви ги търси в'енецуела?

    Коментиран от #56, #59

  • 32 Франц Кафка

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    В същност не контрола на петрола , а неговото поевтиняване , в случай , че Венецуела се завърне на международния пазар .
  • 33 торнадо

    3 3 Отговор
    дзя дзя, доста време се питах, но сега вече разбрах, че съм минал през твоята глава, пардон вече безмозъчна куха лейка.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 обектив

    26 4 Отговор
    Какво се правите, че това или онова било. След като неотдавна РФ предупреди, че ще има база във Венецуела и даже изпрати два "бели лебеда", САЩ разбра, че всичката им перушина ще хвърчи и няма с какво да се перушини на света, а и си остават гладно орелче, петрол сънувало - нали това проскубано грабливо орелче няма равен на себе си друг бимилиарден дълг? И защо СС на ООН не се занимава с този въпрос, т.е. тези от САЩ и срещу техните облигациийки, докога СВЕТЪТ ЩЕ ГИ ХРАНИ НА ВЕРЕСИЯ И КАКВИ СА ТЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ ХРАНТУТЯТ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИТЕ НАРОДИ И ЩЕ ИМАТ НАГЛОСТА ДА СЕ ДАВАТ ЗА ПРИМЕР ЗА ДЕМОКРАЦИЯ? А по-добре и ЕС да си трае, че и там нещата са същите!
  • 36 Дориан

    21 6 Отговор
    Мародерите в северна Америка клатят латинска Америка от създаването си като държава. То не са явни и мними интервенции, вмешателство на службите и какво ли още не. С Чили какво стана? ЦРУ се намеси след напълно честни избори. Сателитите от Европа пък са напълно ясна картинка. Но най нагло е главният секретар, един метра от службите, да дава "компетентно" мнение. Един олигарх си време носа където не трябва.
  • 37 кравар

    26 6 Отговор
    МАДУРО Е ЗАКОНЕН ПРЕЗИДЕНТ, ЗАЩОТО СЪДЪТ НЕ СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛ ЗА ОБРАТНОТО! САЩ И СИЕ НЕ СА СЪД НА ВЕНЕЦУЕЛА, НИТО МЕЖДУНАРОДЕН ТАКЪВ И ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ ГИ СОЧИ ЗА ДАЛЕЧ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРАВОВИЯ РЕД, И ЧЕ СА ЕДНА ВЗАИМНО СВЪРЗАНА ПРОСЛОЙКА ОТ ИНТЕРЕСЧИЙСКА ПАРТОКРАЦИЯ, КОЯТО НИКОЙ НЕ Я Е ОТОРИЗИРАЛ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА ДЕМОКРАЦИЯТА И СВЕТА ИЛИ Т.Н. ДЕМОКРАТИЧЕН СВЕТОВЕН РЕД. ТАКОВА РЕШЕНИЕ НЯМА НА ООН И ТЕ НЕ СА ООН, С КОЕТО ДА СЕ НАЛАГАТ НАД НЕГО И СВЕТА, КОЕТО Е ВСИЧКО ДРУГО, НО НЕ И ДА Е ДЕМОКРАТИЧНО, СВЕТОВНО И НА РЕДА. Т.е., долу ръцете от Венецуела и Мадуро, а и този нов измислен герой никой не го е избирал и провъзгласявал конституционно за президент - ТОЙ СЕ САМОПРОВЪЗГЛАСИ! И това е новия демократичен световен ред - айде, бе, ние да не си пасем кравите на луната, а ?
  • 38 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Атанасов":

    Я кажи кое е дяволското от Това което е написано?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Оракула от Делфи

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "кин дзя дзя":

    Забравих, че София не е в България!
    Проблема ще го усетиш след като се пенсионираш, дай боже !
  • 41 Вуйчо,

    17 5 Отговор
    Защо се учудвате, където е петрола, там са и американските богочовеци, те определят какво да правим ние, торта на земята!!!
  • 42 Шоп о фоб

    9 3 Отговор
    То е ясно 99% от тези дето го следват оня младок който е в прламета влезнал там с избори ще им остсне скачането по площадите
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Франц Кафка

    6 19 Отговор
    А задавате ли си въпроса , защо всички съседи на Венецуела са против Мадуро ?
    Три милиона бежанци , бягащи от социалистическият рай , но не бягат в САЩ , или в Русия ,а бягат в съседните им държави .
    За да ви стане ясно тази катастрофа , това е все едно в България да пристигнат 200 000 хиляди бежанци и ние ги храним , даваме им жилища , обличаме ги..
    Именно тези техни съседи , първи признаха решението на венецуелският парламента , че Мадуро е нелегитимен и председателя на парламента заема неговото място .
    И чак след една седмица и САЩ се присъедини към тях .
    Защото те знаят , че докато Мадуро е на власт , глада и кризата ще се задълбочава и с тях и бежанският поток .
    Интересно , не отиват в Куба , или Боливия , а отиват в по - богатите Колумбия и Бразилия ..

    Коментиран от #57

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Димитърд

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Жоже":

    Вие в Русия така ли правите като си миете дупетата за турска среща ли се подготвяте. Не е лошо да се запасите със борящник и одеколон духи.
  • 47 Джони

    3 11 Отговор
    Започна се със руската хибридна пропаганда и промиването на мозъците. Как ангелчета Мадуро е спечелил честно изборите. Никой не е вкарвал в затвора или не е убивал никой от опозицията. Абе смешковци Мадуро ви защо има масови протести защо заплатата е 6 евро, защо има над 3 милиона бежанци в съседните държави, защо почти цяла латинска Америка е против този некадърен и крадлив Мадуро всеки режим. Защо държавата Венецуела е с големи запаси от петрол, а народът е беден, гладен и откакто управляват социалисти комунисти всичко е трагично. Истината е че руснаците се настаниха там и източват държавата им. Така както източват България всяка година между 3 и 5 милиарда долара, а всички партии в този парламент мълчат или се правят на разсеяни.

    Коментиран от #51, #58

  • 48 Франц Кафка

    4 10 Отговор
    Днес един в руски форум ми се похвали - Сомалия също поддържа Мадуро :)))
    Но когато го попитах , кое сомалийско правителство , там са три , млъкна ..
    Щом и със сомалийците почнаха да ми се хвалят , спукана им е работата :)))
  • 49 Димитър

    4 10 Отговор

    До коментар #45 от "Петър":

    Никой не ви прави на глупаци. Просто вие сте си такива. Руската пропаганда и соц клишета така ви е полирала мозъчетата, че за вас дори и лекар не може да ви помогне. Живеете си във ваш измислен и виртуален свят и си мислите, че сте свободни хора, а всъщност сте роби на миналото и на Путиновия режим.
  • 50 Джони

    3 7 Отговор
    Започна се със руската хибридна пропаганда и промиването на мозъците. Как ангелчета Мадуро е спечелил честно изборите. Никой не е вкарвал в затвора или не е убивал никой от опозицията. Абе смешковци Мадуро ви защо има масови протести защо заплатата е 6 евро, защо има над 3 милиона бежанци в съседните държави, защо почти цяла латинска Америка е против този некадърен и крадлив Мадуро всеки режим. Защо държавата Венецуела е с големи запаси от петрол, а народът е беден, гладен и откакто управляват социалисти комунисти всичко е трагично. Истината е че руснаците се настаниха там и източват държавата им. Така както източват България всяка година между 3 и 5 милиарда долара, а всички партии в този парламент мълчат или се правят на разсеяни.
  • 51 Франц Кафка

    3 7 Отговор

    До коментар #47 от "Джони":

    Говорят , че днес на летището Майкетиа , униформени , без опознавателни знаци ,, на самолети товарят злато и долари .
    Ако в вярно , става ясно , защо изпратиха руски наемници със самолета на авиоотряда на президента на РФ във Венецуела ..
    Да си приберат инвестициите от отиващият се Мадуро .

    Коментиран от #52

  • 52 психиатър

    9 2 Отговор

    До коментар #51 от "Франц Кафка":

    А като се заслушаш по-внимателно в гласовете дето ти говорят в главата не долавяш ли и един, който ти подсказва да потърсиш помощ от лекар?

    Коментиран от #53

  • 53 крадец

    4 5 Отговор

    До коментар #52 от "психиатър":

    аз пък чувам гласовете на Йончева и Импексова как ми нашепват Ти не си крадец ти си комунист
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 АК47

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Анжела Дейвис":

    Висша форма на извратеност казваш ? Висша форма на извратеност ,е да се намесиш, в политиката на една ,суверенна държава и да я сринеш до нулата , икономически и физически , както правят ,по цял свят /миротворците/ от ФАЩ . А за порно индустрията , какво ще кажеш !? Какъв вид и каква форма е , особено с деца !? Че то, още много примери има , но нямам време . Само напиши това , в ю туб - АФГАНИСТАН. ОПИУМ ДЛЯ НАРОДОВ и гледай и слушай хубаво - овцо дрогирана , че да разбереш от къде ,господарите ти , те снабдяват с веществото което , те кара да драскаш простотий !
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 АК47

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Франц Кафка":

    Да , те са от тия бежанци, с по 20- 30 хил. долара джобни пари и бягат в латино държави , защото ако ги приберат във обора на ФАЩ , ще се открие конспирадията , ще се разкрие подмолната игра /поредна / и те така .
  • 58 АК47

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Джони":

    Много бял прах в лейката си насипал ДЖОНИ но карай ДЖОНИ всичко тече но не всиччко се пие има и за шмъркане
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бесен

    3 0 Отговор
    Краварите са изначалното зло на тоя свят! И пак "късмет" че Венецуела една от най-богатите на петрол държави в света и им е под носа - евтино и бързо! На тая престъпна шайка трябва да и се сложи край!