Отидете към основна версия

9 494 44

Китай и Русия блокираха резолюцията срещу Мадуро

  • венецуела-
  • оон-
  • резолюция-
  • гласуване

Европа с ултиматум към Мадуро

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия и Китай блокираха гласуването на резолюция внесена от САЩ срещу президента на Венецуела Николас Мадуро в Съвета за сигурност на ООН. Документът предвижда признаване на председателя на парламента Хуан Гуайдо за президент на страната. Гласуването завърши с 9 гласа "за", 4 гласа "против" и двама „въздържали се”.

Днес Франция, Испания и Германия поставиха ултиматум към президента Мадуро, че в срок от 8 дни трябва да насрочи предсрочни избори, ако иска да има тяхната подкрепа.

Външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани Венецуела да организира нови, свободни и прозрачни президентски избори, за да изберат ръководство, което действително да представлява волята на нейните граждани. „Ако няма съобщение за организирането на нови избори с необходимите гаранции през следващите дни, ЕС ще предприеме по-нататъшни действия, включително по въпроса за признаването на ръководството на страната в съответствие с член 233 от венецуелската конституция", заяви в декларация Могерини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини