Отидете към основна версия

8 001 45

Пардю: Европа е в американския ъгъл на ринга, но Турция вече е в руския

  • нато-
  • русия-
  • сащ-
  • турция-
  • джеймс пардю-
  • ракети-
  • доналд тръмп

Отношението на Тръмп към Европа е обидно

Снимка: БГНЕС/ EPA

С враждебното си отношение към европейските съюзници на Съединените щати, Доналд Тръмп помага на Владимир Путин. Въпреки това Европа все още е в американския ъгъл на ринга. Но май Турция вече не е, а тя е много важна членка на НАТО. Това заяви бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю, който в последствие - до 2008 година, беше и заместник-помощник генерален секретар на НАТО.

„Поведението на Доналд Тръмп спрямо Русия и отношенията му с Владимир Путин са изумителни. Никой не може да ги разбере напълно, въпреки че са обект на разследване. Смущаващо е за хора като мен - много специалисти по международни отношения и сигурност, които наблюдаваме Русия от години и нямаме никакви илюзии кои са ни приятелите и съюзниците. Русия е наш стратегически противник. И Путин дава ясно да се разбере, че това е така. Затова не знам защо Тръмп се държи като негов приятел, но го прави", заяви американският дипломат в интервю за БНР.

Съединените щати и Русия са на прага на нова надпревара в ядреното въоръжаване. Администрацията на президента Доналд Тръмп даде на Москва срок до началото на февруари да унищожи арсенала си - три дивизиона, от системи с крилати ракети 9М729, способни да носят ядрени бойни глави.

Според Вашингтон с притежаването на тези ракети с наземно базиране Москва нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег - между 500 и 5500 километра. Документът е подписан от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година. Русия показа през седмицата мистериозната ракета и обяви, че обсегът й е 480 километра, т.е. извън забранените граници. Съединените щати обаче не приеха това като доказателство и предупредиха, че времето изтича и че ще бъдат принудени да денонсират договора.

"Администрацията на Тръмп наистина обтегна отношенията ни, но по-добре да оставим това настрана. Северноатлантическият съюз днес е по-важен от всякога, особено за Съединените щати. Защото светът е много по-сложен. Съединените щати имат и други, дори важни съюзници, но нищо не е по-важно за сигурността ни от нашите отношения с демократичните държави в Европа. И това е символизирано по най-добрия начин от членството в НАТО“, заяви Джеймс Пардю.

"Аз съм бивш американски дипломат и офицер от армията. Затова ми е много неудобно да съм критичен към американския президент пред неамериканска аудитория. Но трябва да съм. Защото, както несъмнено знаете като българин, винаги много прямо съм изразявал това, в което вярвам. А в случая вярвам, че този президент нанесе огромна вреда на важните ни международни отношения. В Съединените щати също се изказах много остро срещу това, което той прави. Съобщено беше, че е казвал в тесен кръг нещо за изтегляне от НАТО и аз публикувах в едно американско издание призив Конгресът да вземе мерки, за да предотврати такова нещо. Той често пресилва нещата. Смята, по някакъв начин, че може да окаже натиск на други правителства да направят каквото той иска. В случая - да плащат повече. Но погрешното му отношение спрямо НАТО и обидното държане към европейските съюзници е обидно и за толкова много американци, включително за мен. Защото е контрапродуктивно", добави още дипломатът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турската авиация удари Северен Ирак

    Турската бойна авиация е нанесла удари по райони в Северен Ирак, при които са били поразени цели на кюрдските терористи, съобщи турското министерство ...
    31.01.2019
    4 923
    65
  • Дания иска ЕС да удари Русия

    Министърът на външните работи на Дания призова ЕС да наложи санкции срещу Русия, заради конфликта с Украйна в Азовско море, съобщи РИА Новости. Анд ...
    29.01.2019
    5 435
    47
  • Европа да избира между САЩ и Иран

    Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп предупреди Европа, че не трябва да се опитва да заобикаля санкциите, наложени срещу Иран, съобщи Fox ...
    28.01.2019
    4 113
    31