Last news in Fakti

27 Януари, 2019 13:20 7 996 45

Пардю: Европа е в американския ъгъл на ринга, но Турция вече е в руския

  • нато-
  • русия-
  • сащ-
  • турция-
  • джеймс пардю-
  • ракети-
  • доналд тръмп

Отношението на Тръмп към Европа е обидно

Пардю: Европа е в американския ъгъл на ринга, но Турция вече е в руския - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

С враждебното си отношение към европейските съюзници на Съединените щати, Доналд Тръмп помага на Владимир Путин. Въпреки това Европа все още е в американския ъгъл на ринга. Но май Турция вече не е, а тя е много важна членка на НАТО. Това заяви бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю, който в последствие - до 2008 година, беше и заместник-помощник генерален секретар на НАТО.

„Поведението на Доналд Тръмп спрямо Русия и отношенията му с Владимир Путин са изумителни. Никой не може да ги разбере напълно, въпреки че са обект на разследване. Смущаващо е за хора като мен - много специалисти по международни отношения и сигурност, които наблюдаваме Русия от години и нямаме никакви илюзии кои са ни приятелите и съюзниците. Русия е наш стратегически противник. И Путин дава ясно да се разбере, че това е така. Затова не знам защо Тръмп се държи като негов приятел, но го прави", заяви американският дипломат в интервю за БНР.

Съединените щати и Русия са на прага на нова надпревара в ядреното въоръжаване. Администрацията на президента Доналд Тръмп даде на Москва срок до началото на февруари да унищожи арсенала си - три дивизиона, от системи с крилати ракети 9М729, способни да носят ядрени бойни глави.

Според Вашингтон с притежаването на тези ракети с наземно базиране Москва нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег - между 500 и 5500 километра. Документът е подписан от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година. Русия показа през седмицата мистериозната ракета и обяви, че обсегът й е 480 километра, т.е. извън забранените граници. Съединените щати обаче не приеха това като доказателство и предупредиха, че времето изтича и че ще бъдат принудени да денонсират договора.

"Администрацията на Тръмп наистина обтегна отношенията ни, но по-добре да оставим това настрана. Северноатлантическият съюз днес е по-важен от всякога, особено за Съединените щати. Защото светът е много по-сложен. Съединените щати имат и други, дори важни съюзници, но нищо не е по-важно за сигурността ни от нашите отношения с демократичните държави в Европа. И това е символизирано по най-добрия начин от членството в НАТО“, заяви Джеймс Пардю.

"Аз съм бивш американски дипломат и офицер от армията. Затова ми е много неудобно да съм критичен към американския президент пред неамериканска аудитория. Но трябва да съм. Защото, както несъмнено знаете като българин, винаги много прямо съм изразявал това, в което вярвам. А в случая вярвам, че този президент нанесе огромна вреда на важните ни международни отношения. В Съединените щати също се изказах много остро срещу това, което той прави. Съобщено беше, че е казвал в тесен кръг нещо за изтегляне от НАТО и аз публикувах в едно американско издание призив Конгресът да вземе мерки, за да предотврати такова нещо. Той често пресилва нещата. Смята, по някакъв начин, че може да окаже натиск на други правителства да направят каквото той иска. В случая - да плащат повече. Но погрешното му отношение спрямо НАТО и обидното държане към европейските съюзници е обидно и за толкова много американци, включително за мен. Защото е контрапродуктивно", добави още дипломатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    89 8 Отговор
    24 часа, 19 януари 2004 г.

    ТАТАРЧЕВ: МЯСТОТО НА ПАРДЮ НЕ Е В БЪЛГАРИЯ


    24 часа, 19 януари 2004 г..........................................
    „Посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю най-безцеремонно се меси
    във вътрешните работи на страната. Никой няма право да дава оценки
    нито за работата на съдебната власт, нито на която и да е друга
    власт“, каза бившият главен прокурор Иван Татарчев
  • 2 Киро

    12 59 Отговор
    Федор елемененко загуби вчера в 36 секунда с нокаут от американец.

    Коментиран от #4, #28

  • 3 Borislav Popov

    21 82 Отговор
    Ушанките лъжат, че обсега на ракетата е само 480 км. 100 % е над 500 , лъжливо племе ейййй !

    Коментиран от #19, #36

  • 4 Borislav Popov

    11 60 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Не вчера, а днес от заранка, руснака навири краката на сред октагона !

    Коментиран от #13, #14

  • 5 Морук

    57 7 Отговор
    Тоз и той нещо е объркал хапчетата,всички кравари май са заразиха д луда крава

    Коментиран от #30

  • 6 Бесен Язовец

    63 5 Отговор
    Джеймс Пардю -Правителството на ГЕРБ се грижеше повече за удържане на властта и за публичния си образ, отколкото за ефективно управление на страната. Бях в България точно преди последните избори и бях смаян от размера на политическото сплашване и от контрола над медиите, упражняван от правителството на Борисов..................................................Положението в страната стана отчайващо. Пропастта между бедни и богати се разшири. Средната класа е смачкана, а младите и способни хора напускат, защото виждат по-добри възможности извън страната.
  • 7 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    48 9 Отговор
    Този договор няма никаква тежест, той е подписан от хамерското протеже и предател, оня с белега на кратуната. ...даже ме е гнус да му спомена името "горби"!
  • 8 Бесен Язовец

    49 3 Отговор
    Джеймс Пардю -Писах в друг вестник след последните президентски избори, че демокрацията в България е в упадък. Правителството на ГЕРБ прилагаше масирано политическо сплашване и медиен контрол, за да диктува политическото бъдеще на страната. Корупцията в правителствените среди е още по-лоша. Институциите, за които българите ги е грижа най-много - образованието, здравеопазването и културата, - се борят за оцеляване. Свръхбогатите се отдалечиха още повече от бедните. Средната класа е под натиск.
  • 9 Московский комсомолец

    9 64 Отговор
    Янките да си преместят базата от Инджирлик в да речем Равнец и да направят една ВМС в Атия! Да видим тогава ватенки как ще подскачат!

    Коментиран от #15, #16, #17, #23, #35

  • 10 Руските свине

    15 34 Отговор
    Отново пускат хибридни заглавия. Пардю никога не е казвал, че Турция е в руската част на ринга. Отново фейк нюз от факти!
  • 11 Нов

    10 6 Отговор
    Фейк новини
  • 12 Хасан

    33 7 Отговор
    Турция е в своята част на ринга ...трябва максимално да се възползва от тия конфликти и преракания ...за нов многополюсен свят ..за нови международни отношения
  • 13 Владо

    27 6 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Руснака ще си вземе милионите от купения мач, а ти си дрънкай по форумите като нямаш друга работа.

    Коментиран от #27

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дидо

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Московский комсомолец":

    А да плащат ли, или ние да им плащаме?

    Коментиран от #20

  • 17 Аспарух

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Московский комсомолец":

    Прибери ги у вас, като си толкова голям мераклия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 въмутен от ушанката

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Смени канала, имаш 17 минуса и 7 плюса, нещо те хапе кучето?

    Коментиран от #24

  • 20 Московский комсомолец

    5 37 Отговор

    До коментар #16 от "Дидо":

    Достатъчно е, да ни пазят от руската чума!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 681

    24 4 Отговор

    До коментар #20 от "Московский комсомолец":

    Диваците-мигранти ще те пазят тебе.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Наблюдател

    4 32 Отговор

    До коментар #19 от "въмутен от ушанката":

    Минусите са от платената руска измет ушанко миризлива!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Элджей

    22 1 Отговор
    Да стане ясно коя страна е агресор и коя страна иска въоръжаване. Става ясно и дипломати на коя страна оказват натиск при вътрешните работи на техни "съюзници".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Kcaniba

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    Ти загуби на втората от ром.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Димитърд

    2 18 Отговор

    До коментар #5 от "Морук":

    До морук ти руснак ли си или българин. Ако си българин се дръж като такъв, а не като жалка руска подлога. С думите си не обиждай членството на България в ЕС и НАТО. Някой хора са под влиянието на руската пропаганда и хибридните руски новини. Русия всяка година отделя 11 милиона евро за пропаганда в България. Не бъдете част от нея. Каскетите са ги изкарали тези пари в родината ни. В България има над 53 хиляди руски регистрирани фирми.

    Коментиран от #34

  • 31 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор
    И на този му изядохме пилетата.......и си ги платихме солено,даже и за по-сигурно си унищожихме нашето производство....Мисля ,че заради това НЕ можем да бъдем горди с членството си тук и там,както се напинят някой под мене...може да е горд Пардю !
  • 32 Вуйчо

    12 2 Отговор
    САЩ има собствена безцеремонна и безпардонна политика, Русия и Турция имат собствени политики, в някаква степен съобразени с някои държави! Каква е нашата политика - съобразена със САЩ и в някаква степен с ЕС!!! И ЕДИН ВЪПРОС - АКО НА ЕДНА РАКЕТА С ОБСЕГ ОТ 480 КМ. СЕ СЛОЖИ ОЩЕ ЕДНА ДВИГАТЕЛНА СТЕПЕН, КАКВО СТАВА С НЕЙНАТА ДАЛЕКОБОЙНОСТ??? НИМА СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТОЗИ НОМЕР НЕ СЕ ПРИЛАГА ОТ САЩ!?!?!?
  • 33 Бъз

    17 0 Отговор
    Ако САЩ изтеглят ракетните си бази от пограничните райони с Русия дали някой ще си хвърля парите за да се брани от тях.
    Аз не искам ядрено оръжие в близост до България без значение чие е !
  • 34 Добрее ли си бе Митюуу..

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Димитърд":

    Стига си фантазирал..! Прекалено сме малки Русия да се занимава с нас че и 11мил.евро да отделя за пропаганда видиш ли.. ! Ама вервай си...ако не буйстваш а само си пишеш кротко...вервай си..!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тигър

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Това племе направи така, че ние да останем племе бе бастун
  • 37 Димитърд

    1 8 Отговор

    До коментар #34 от "Добрее ли си бе Митюуу..":

    Много си зомбиран за да проумееш този факт. Да любимата ти Русия наистина отделя 11 милиона евро за манипулиране и провеждане на Кремълската си пропаганда и политика. Другото което е факт, че тя ги изкара тези пари от нашата родина. Откъде мислиш че се вземат пари за протестите в Македония и Гърция. Руският олигарх собственик на ПАОК Солун Саиди е дал над 300 хиляди евро на футболните фенове за да протестират против ратифициране на договора за преспанското споразумение, е не успяха и загубиха. Научете се да четете няколко различни и независими източника на информация направете си анализ и тогава пишете.
  • 38 Аоо

    2 0 Отговор
    Джеймс пръдльо какво е недоволен. Путин изравни за Михаил гробачов 1:1
  • 39 2TA SVQTA

    1 0 Отговор
    Ето сега си обяснявам протестестите в Фрранс от жу;летките!
  • 40 стоян георгиев

    2 8 Отговор
    пардю ,евалата пич!!!!много точен коментар и много искрен.адмирации!
  • 41 Bubbles

    6 0 Отговор
    Европа има повече от две хилядолетия така че тя не може да е в ничий ъгъл камоли пък в този на някаква измислена 200 годишна кочина, която и нация няма, да не говим за култура, история и т.н...
  • 42 Патриот

    5 1 Отговор
    По-точен е превода на името "Пръдл.ю". Тръмп е за белия нормален човек и за мир. Обаче гейовете и либералите не понасят нищо нормално и Християнско.
  • 43 Мислиш си

    2 1 Отговор
    турция отдавна е Руска колония
  • 44 Мислиш си

    2 2 Отговор
    турция отдавна е Руска колония

    Коментиран от #45

  • 45 Ultra turk

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Мислиш си":

    както блгария е колониа на америка