Отидете към основна версия

3 655 14

Ердоган и Ципрас изпушиха лулата на мира

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • алексис ципрас-
  • егейско море

Турция и Гърция се договориха да намалят напрежението в Егейско море

Снимки: БГНЕС/EPA

Всички спорни теми с Гърция могат да се решат „по справедлив и мирен път”, заяви президентът на Турция, предава Анадолската телеграфна агенция.

На съвместната пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Анкара Ердоган е казал: „Нашите очаквания от Гърция са тя да не се превърне в спасително убежище за терористите от ФЕТО, ПКК, РНОП-Ф (Революционна народно-освободителна партия-фронт)”.

ФЕТО и нейният лидер Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, „оркестрираха“ провалилия се преврат от 15 юли 2016. По време на събитията тогава загинаха като мъченици 251 души, а близо 2 200 бяха ранени.

Ердоган отново повтори, че Анкара очаква Атина да екстрадира заговорниците за преврата.

Засягайки споразумението за бежанците, което Турция подписа с ЕС през март 2016 година, Ердоган е подчертал, че ЕС не е въвел либерализация на визовия режим и не прилага споразумението за имиграцията. Той е настоял блокът да бъде лоялен към собствените си обещания.

Споразумението от 2016-та цели да намали незаконната миграция през Егейско море, като се предприемат по-стриктни мерки срещу трафикантите на хора и да се подобрят условията за повече от три милиона сирийски бежанци в Турция.

Според него трябва да се ускори приемането на Турция в ЕС и да се осигури безвизово пътуване на турските граждани в Шенгенската зона.

На пресконференцията Ципрас е заявил, че неговата страна „няма да осъжда“ регионалните проблеми, а ще се опита да търси решенията им чрез диалог с Турция. „Ние се договорихме с Турция да засилим сътрудничеството в областта на сигурността“, поясни гръцкият премиер.

Ципрас е казал, че Турция и Гърция са се договорили да намалят напрежението в Егейско море и да предприемат стъпки за изграждане на доверие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: