Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 07:46 3 644 14

Ердоган и Ципрас изпушиха лулата на мира

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • алексис ципрас-
  • егейско море

Турция и Гърция се договориха да намалят напрежението в Егейско море

Ердоган и Ципрас изпушиха лулата на мира - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Всички спорни теми с Гърция могат да се решат „по справедлив и мирен път”, заяви президентът на Турция, предава Анадолската телеграфна агенция.

На съвместната пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Анкара Ердоган е казал: „Нашите очаквания от Гърция са тя да не се превърне в спасително убежище за терористите от ФЕТО, ПКК, РНОП-Ф (Революционна народно-освободителна партия-фронт)”.

ФЕТО и нейният лидер Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, „оркестрираха“ провалилия се преврат от 15 юли 2016. По време на събитията тогава загинаха като мъченици 251 души, а близо 2 200 бяха ранени.

Ердоган отново повтори, че Анкара очаква Атина да екстрадира заговорниците за преврата.

Засягайки споразумението за бежанците, което Турция подписа с ЕС през март 2016 година, Ердоган е подчертал, че ЕС не е въвел либерализация на визовия режим и не прилага споразумението за имиграцията. Той е настоял блокът да бъде лоялен към собствените си обещания.

Споразумението от 2016-та цели да намали незаконната миграция през Егейско море, като се предприемат по-стриктни мерки срещу трафикантите на хора и да се подобрят условията за повече от три милиона сирийски бежанци в Турция.

Според него трябва да се ускори приемането на Турция в ЕС и да се осигури безвизово пътуване на турските граждани в Шенгенската зона.

На пресконференцията Ципрас е заявил, че неговата страна „няма да осъжда“ регионалните проблеми, а ще се опита да търси решенията им чрез диалог с Турция. „Ние се договорихме с Турция да засилим сътрудничеството в областта на сигурността“, поясни гръцкият премиер.

Ердоган и Ципрас изпушиха лулата на мира

Ципрас е казал, че Турция и Гърция са се договорили да намалят напрежението в Егейско море и да предприемат стъпки за изграждане на доверие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баси

    27 14 Отговор
    На грък вяра да нямаш, а на турчин още по-малко.

    Коментиран от #3

  • 2 Иван

    23 14 Отговор
    Ердо е голям, баце трябва много да се учи от него!
  • 3 Гюнеш от Максуда

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баси":

    В случая може да им се вярва.Ердо е пожизнен диктатор който си гледа рахата и не иска да рискува . Политиците в световен мащаб вече са изключително добре финансово обезпечени,за поколения напред и нямат интерес да предизвикват кризи за за войни да не говорим.Защото ще изгубят всичко,и други ще заемат местата им.А и хората вече нямат топки за подобни действия,мина отдавна времето на истинските мъже когато всичко се е решавало с бой.Сега властва лукавството и мишкуването скрити умело зад опаковката наречена дипломация
  • 4 цъфтан съм

    5 1 Отговор
    …. шшшшт, че съм на закуска. Ясен ми е гръка, иска тръбата да минава през гърцко, а колко съм ги бил гърците на уроците по физическо. Сега мисла да ида да ги изкументураме тоя гръцки напън със заместникът на помощниците на Майкъл помпено, че аз до друго все немоа се добера, много заети тия америкос бе, като чуили само те имат работа сяя/. Айде Ципра, очаквай скоро обаждане от ….нали/.Начи втора тръба ако загубим, трагедия ща е/. За първата баце си прозна ама мен това ме не топли, колко пара щяхме да свалим .
  • 5 Вьй

    6 9 Отговор
    Бре ама надали. Хич неми се вярва на това което казват. Особенно на мустакатия,тоя си сменя приказката през час.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    5 1 Отговор
    Те хубаво изпушили лулата на мира, ама после Ципурката дали е ял дюнера на ердоганя? :)))
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гагагул

    1 2 Отговор
    Любов
  • 10 123

    2 0 Отговор
    Е, нямат ли наргиле на мира?
  • 11 едно две

    1 2 Отговор
    двойка
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Много е доволен Ципрас на снимката

    4 0 Отговор
    Ясно е къде отива тръбата..
  • 14 БАЛКАНСКИ ДИВАК

    3 0 Отговор
    Тръбата ге иде на всякъде дето има клиенти , но спорът е за икономическата зона около кипър и за някои островчета до турския бряг.
    Елементарни прости неща ра решаване но и двамата са балканци и заради егото е проблемът.
    Колко проблеми им създаде една скала в морето от сто метра , така може да се каже простичко.
    МОЖЕ ДА РАЗГЛЕЖДАТ И СТАРИТЕ ДОГОВОРИ , КОИТО БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ СЪЗНАТЕЛНО НЕ ГИ СПАЗВАТ ( за правата на турското малцинство) .
    На балканите е малко така , както дявола чете евангелиото.
    АКО ИСКАТ ДА ТЕ УВАЖАВАТ , И ТИ ТРЯБВА ДА УВАЖАВАШ, БЕЗ ШМЕКЕРЛИЦИ .
Новини по държави: