Отидете към основна версия

3 873 30

ЕС с компромис за "Северен поток - 2"

  • ес-
  • компромис-
  • северен поток -2

Проектът ще може да бъде осъществен

Снимка: Shutterstock

Страните в ЕС са одобрили компромиси с ЕП и ЕК за регулиране на газопровода „Северен поток – 2“. Това обявиха европейски източници пред ДПА.

Вероятно ще бъдат приети допълнителни регулации, но газопроводът на „Газпром“ ще може да бъде изграден. По-рано Германия постигна компромис с Франция и други европейски държави за ограничаване на рестрикциите по проекта.

Според критици газопроводът ще ограничи транзита на газ през Украйна. Тезата се защитава от Полша и балтийските държави.

Съгласно компромиса ще бъде изменена директива на ЕС, за да се позволи на Европейската комисия да има по-голям контрол над газопроводите, включително и над германско-руския проект. Това означава, че Европейският съюз може да прилага по-последователно вътрешните си правила на газовия пазар що се отнася до газопроводи до и от държави, които не членуват в ЕС.

САЩ вече се обявиха срещу проекта. Гоялма част от него обаче вече е завършена. Очаква се до края на годината той вече да започне да се използва.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС с ключова промяна за камионите

    Европейският съюз се договори да намали емисиите на въглероден диоксид от нови камиони и автобуси, съобщи Евронюс. Емисиите ще трябва да бъдат нама ...
    19.02.2019
    5 087
    9
  • Голяма крачка за Северен поток - 2

    Франция и Германия постигнаха компромис, който да помогне на Берлин да остане водещ преговарящ с Русия по темата за проекта „Северен поток &ndas ...
    08.02.2019
    3 976
    8