19 Февруари, 2019 16:04 5 072 9

ЕС с ключова промяна за камионите

  • ес-
  • промени-
  • камиони

Намалява емисиите на въглероден диоксид от тежкотоварните превозни средства

ЕС с ключова промяна за камионите - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз се договори да намали емисиите на въглероден диоксид от нови камиони и автобуси, съобщи Евронюс.

Емисиите ще трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 г. Това е част от ангажимента на общността да намали производството на парникови газове.

Институциите си поставят за цел да намалят нивата на емисиите в сравнение с данните от 2019 г. Към момента ЕС няма ограничения за емисиите от тежкотоварни превозни средства. Такива вече има в Канада, САЩ, Китай и Япония.

„За първи път имаме обвързващи цели за намаляването на емисии от камиони на равнището на ЕС. Имаме и стимул за камиони с нулеви и ниски емисии“, заяви в Twittter евродепутата от Зелените Бас Айкхаут.

Транспортният сектор е единственият, в който емисиите все още се повишават. ЕС има амбициите да не отделя емисии с парников ефект до 2050 г. Вече беше постигнато споразумение за намаляване на емисиите от микробуси и автомобили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 3 Отговор
    Когато тичаш срещу нормалните икономически принцип винаги е за сметка на някой друг. Е тези от ЕС си се возят на държавни лимузини и 5 пари не дават за бизнеса, стига те да са на върха.
    за десетилетие развалиха много железници и стимулираха частните превозвачи, сега тях ще тъпчат...
  • 2 Rado

    4 14 Отговор
    Нека да оставим нещата както са били преди 10 - 15 години и бизнеса да расте и озоновата дупка също
  • 3 таката сан

    25 6 Отговор
    При дишането също се отделя въглероден двуокис.Що не забранят дишането. Глупаци..

    Коментиран от #4

  • 4 Rado

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "таката сан":

    Този въглероден диоксид се е абсорбирал в земята за милиарди години, а хората го освобождават за векове. Не бери грижа за дишането на хората, природата се е погрижила има достатъчно дървета.

    Коментиран от #5

  • 5 бе то

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Rado":

    балкана доста са го оголили...по амазонието и там ако секат...къде ги видя тези дървета??

    Коментиран от #6

  • 6 Rado

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "бе то":

    Еми то няма ама защо няма, като гледам не ги секат маймуните нито извличат нефт. Затова ЕС трябва да ограничи и сеченето на горите, и не само ЕС, ако хората се отавят без контрол няма смисъл да се опитват да ходят на Марс - Земята ще заприлича на нея.
  • 7 Стойне Бончев

    8 2 Отговор
    А САМОЛЕТИТЕ????????

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Стойне Бончев":

    Всеки съвременен самолет , за твое най-голямо съжаление , изразходва между 0,7 и 1,1 литра на 100 км на човек !!!! Тоест между 7 и 10 ПЪТИ по-малко от автомобил и то икономичен в който се возиш сам , че дори и двама , трима !!! И затова имаш в момента билети по 20 евро за София - Лондон , което е 2500 км !!!!! Я сметни колко ще изгориш с любимия си дизелак дотам , а авиокомпанията печели при тия цени и то добре !!! Ако можеше транспорта да е само със самолети , употребата на петрол в него ще спадне веднага 5-6 ПЪТИ !!!

    Коментиран от #9

  • 9 Опа

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Самолетите, който пръскат химикали....Само не ми казвай, че е конспирация.