Отидете към основна версия

3 497 18

Турция очаква руските ракети през ноември

  • с-400-
  • ракети-
  • турция-
  • нато

Анкара е решена да продължи процедурата по доставката на ракетните комплекси въпреки предупрежденията на САЩ и НАТО

Снимка: БГНЕС/EPA

Турция е платила основната част от цената на руските зенитно-ракетни системи С-400 и очаква доставката им през ноември, съобщи Волкан Бозкaр, председател на турската парламентарна комисия по външните работи, цитиран от Reuters.

Бозкар потвърди, че Анкара е решена да продължи процедурата по доставката на руските ракетни комплекси въпреки предупрежденията, че С-400 не могат да бъдат интегрирани в противовъздушната отбрана на НАТО.

По отношение на американската оферта за доставка на комплекси "Пейтриът", Бозкaр отговори, че ако възможността е на равнище, което отговаря на желанията на турската страна, Анкара вече е заявила, че може да купи и тези системи.

САЩ предупредиха по-рано Турция, че ако продължи с покупката на С-400, Вашингтон ще оттегли офертата за "Пейтриът". Също така намеренията на Анкара да придобие руското въоръжение поставят под заплаха доставката на изтребители F-35 за турските ВВС.

Бозкaр, който е на посещение във Вашингтон, направи изявлението си малко преди края на срок, който изтича в петък и който САЩ поставиха на Турция да изясни намеренията си за закупуване на руската система С-400.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: