Отидете към основна версия

56 092 120

Русия предупреди Турция: Търпението ни се изчерпва

  • турция-
  • русия-
  • предупреждение-
  • сирия-
  • търпение-
  • путин-
  • ердоган

Напрежение между Москва и Анкара

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия предупреди Турция, че тя няма право да създаде "зона за сигурност" в Сирия, без да получи съгласие от режима на сирийския президент Башар Асад, съобщи Ройтерс.

Предупреждението на Русия предвещава напрежение на тристранната среща за бъдещето на Сирия между президентите на Русия, Турция и Иран Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани, която се провежда в руския град Сочи.

Преди началото на срещата на въпрос за турския план за зона за сигурност говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "Въпросът за присъствието на военен контингент, който действа с мандат от трета страна на територията на суверенна държава и по-конкретно на Сирия, трябва да бъде решен директно от Дамаск".

Кремъл също така намекна недвусмислено, че търпението му към Турция по въпроса за споразумението за установяване на демилитаризирана зона в района на Идлиб се изчерпва. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че Москва очаква практически действия за Идлиб и спомена "продължаващото присъствие на терористични групи там". "Прилагането на решението за Идлиб е един от компонентите на нашата политика за стабилизиране на Сирия и за окончателно създаване на условия ситуацията да се придвижи към политическо уреждане", каза Песков и даде да се разбере, че Путин ще окаже натиск върху Ердоган по въпроса.

Говорейки в руския курорт Сочи, Реджеп Ердоган каза, че Турция иска да установи координация с Русия за планираната зона за сигурност в северна Сирия и добави, че сирийската териториална цялост не може да бъде установена, докато сирийските кюрдски Сили за защита на народа не бъдат прогонени от района.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания