Отидете към основна версия

4 116 17

Мирът се отлага! Индия и Пакистан отново на ръба на войната

  • индия-
  • пакистан

Четирима цивилни загинаха, след като в спорния Кашмир избухнаха престрелки

Снимка: Shutterstock

Четирима цивилни са били убити и 11 ранени при тежка престрелка между пакистански и индийски гранични сили в оспорвания регион на Кашмир, съобщиха служители, цитирани от DPА.

Съобщава се за многократни нарушения на прекратяването на огъня в граничния район, след като напрежението между двете съседни ядрени държави тази седмица ескалира, подхранвайки страховете от избухване на пълномащабен конфликт.

24-годишна жена и двете ѝ малки деца са загинали в района Пунч в управляваната от Индия част на Кашмир при нощна бомбардировка на пакистански войски по протежение на контролната линия, съобщи полицай. Бащата на децата е в критично състояние.

Контролната линия, която е фактическа граница, разделя оспорвания регион на Кашмир на две - едната част е под управлението на Индия, а другата - на Пакистан.

Седем други цивилни са ранени вчера при обстрела в граничния район Ури.

От пакистанската част на Кашмир съобщават за тежък индийски обстрел, убил късно снощи момче и ранил трима в района Котли.

Граничните сблъсъци избухнаха часове след като пакистанските власти освободиха индийски пилот като жест на помирение за успокояване на напрежението.

Самолетът на пилота беше свален в сряда след въздушен бой с пакистански самолет и по-късно летецът беше пленен.

Ден по-рано индийските военновъздушни сили обявиха, че са нанесли удар по предполагаем военен тренировъчен лагер в Пакистан, в отговор на самоубийствена атака, убила на 14 февруари 40 военни в индийската част на Кашмир.

Двете страни договориха прекратяване на огъня по границата през 2003 г., но то често бива нарушавано, а граничните сили се обвиняват взаимно, че вземат на прицел военни постове и местни хора.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини