Отидете към основна версия

4 018 4

Нова драма с алпинисти

  • алпинисти-
  • нанга парбат

Пакистански военни хеликоптери издирват двама европейски алпинисти, които са в неизвестност в планината Нанга Парбат

Снимка: Shutterstock

Пакистански военни хеликоптери излетяха тази сутрин с четирима испански спасители на борда, за да търсят двама европейски алпинисти, изкачващи Нанга Парбат, "планината-убиец", деветият по височина връх в света (8126 м).

Италианецът Даниеле Нарди и британецът Том Балард, чиято майка - Алисън Харгрийвс загина на връх К2 през 1995 г., изчезнаха преди близо седмица. Лошото време осуети плановете за издирването им вчера, но днес небето се проясни и два военни хеликоптера излетяха от град Скарду с четиримата испанци на борда.

По думите на Карард Хаидри, секретар на Алпийския клуб на Пакистан, испанецът Алекс Чикон и тримата му колеги, един от които е лекар, ще помогнат да бъдат открити изчезналите алпинисти. Те ще се присъединят към пакистанския алпинист Али Садпара, който вече е в базовия лагер, и се надяват подобрението на времето да позволи да започнат издирването през деня. Спасителите планират да използват и дрон в търсенето.

Италианецът Стефано Понтекорво, който следи операцията, съобщи, че армейските хеликоптери са излетели от Скарду, за да спуснат Чикон и спасителния екип в Лагер-1 в Нанга Парбат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини